Trh s nejmenšími auty roste, hlavně díky ekonomice na jihu Evropy

Továrna Fiatu v srbském Kragujevaci

Továrna Fiatu v srbském Kragujevaci Zdroj: FCA

Prodej nejmenších automobilů v Evropě během prvních čtyř měsíců letošního roku rostl. Uvedla to společnost JATO Dynamics. Za téměř čtyřprocentní růst může především lepší ekonomická situace ve Španělsku, Portugalsku a Itálii, kde jsou tato vozidla velmi oblíbená. Kromě italského Fiatu ze situace těží také kolínská továrna TPCA, všechna její tři vozidla se umístila v první desítce.

O první pozici v žebříčku se udál bratrský boj, když loňského vládce kategorie, stylový Fiat 500, přeskočila větší Panda. Letošní lídr oproti loňsku rostl o více než 20 procent, celkem se prodalo více než 74 tisíc Pand. „Pětistovka“ však také rostla, ačkoliv jen o čtyři procenta. K poslednímu dubnu se jí prodalo 68 tisíc vozů. Třetí příčku obsadil Volkswagen Up, který však za druhou pozicí zaostával o více než 30 tisíc aut. Škoda Citigo, která je postavena na stejné platformě jako Up, se v první desítce neumístila.

Statistiky prodejů během prvních čtyř měsíců roku 2016

Poraženým je Renault Twingo, který se sice dostal na solidní pátou pozici (29 081 prodaných vozidel), meziroční pokles však dosáhl znatelných 20 procent. Zklamaní jsou jistě také u Fordu, jejich Ka jen lehce překročila hranici deseti tisíc. A to i přesto, že je malý ford postavený na stejném základu, jako Fiat 500, který se dlouhodobě pohybuje na předních pozicích. „Fiat ze své pětistovky dokázal vytvořit ikonu, to stejné jsme mohli udělat i my. Bohužel jsme do vývoje neinvestovali dostatek sil,“ řekl pro Automotive News Europe nejmenovaný zdroj z Fordu.

Dlouhodobé výhledy pro nejmenší auta však nemusí být tak růžové, jako současnost. Mnohé značky už oznámily, že ve vývoji nových vozidel v tomto segmentu nebudou pokračovat, již nyní je tedy jisté, že se nedočkáme druhé generace domácí Škody Citigo. Také výše zmíněný Ford Ka trh opustí. Ne však úplně, jako zkrácená Fiesta se vrátí pod jménem Ka+.

Budoucnost segmentu se tak pravděpodobně nenachází ve vytváření nejlevnějších aut, jejichž funkcí je pouze přepravit řidiče a spolujezdce z místa na místo. Z minivozů se stávají módní záležitosti, poptávka po nich roste například mezi mladými lidmi. Například Toyota se snaží své Aygo co nejvíce personalizovat a umožnit zákazníkům postavit si nové auto co nejvíce podle svých představ. Volkswagen zase nabídne konektor a mobilní aplikaci. Z chytrého telefonu se tak stane multimediální systém, který s autem dokáže komunikovat.

I když například v Itálii, ale i v Polsku, jsou miniauta relativně oblíbená, Česká republika tímto směrem nejde. Například Citigo se jako jediná škodovka nedostala do desítky nejprodávanějších aut za první pololetí v tomto roce, minivůz se mezi nejprodávanějšími auty nenachází žádný. Nejvíce se v Česku prodává aut nižší střední třídy, malých vozů a SUV. Minivozy se umístily na sedmé pozici, s podílem na trhu dvě a půl procenta a celkovým prodejem 3377 kusů.

Ačkoliv se minivozy v Česku netěší velké popularitě, pro domácí hospodářství mají značný význam. V továrně TPCA u Kolína se vyrábí trojice Toyota Aygo, Citroen C1 a Peugeot 108. Minulý rok z výrobních linek TPCA sjelo 219 054 vozidel, letos se očekává podobný výsledek. Továrna zaměstnává více než tři a půl tisíce lidí.

Nejlépe se z kolínské trojice dařilo malému Japonci, který se umístil jako čtvrtý. Peugeot s 25 tisíci kusy obsadil sedmou příčku, těsně následovaný Citroenem C1. Toho se prodalo jen o tisíc aut méně, celkem 24 163 vozidel.

Že jdou prodeje minivozů často proti obecným trendům v automobilovém trhu dokazují statistiky z roku 2009. V době, kdy byl automobilový průmysl zasažený finanční krizí, se prodeje vyšplhaly až na 1,6 milionu kusů. Zapříčinilo to především takzvané šrotovné, kterým se některé státy snažily zvýšit poptávku po automobilech. Pro zákazníky se tak nové vozidlo stalo mnohem dostupnější. V době, kdy se Evropa z krize oklepala, se množství prodaných miniaut propadlo asi o půl milionu vozů.

Prodeje minivozů 1-4 2016Prodeje minivozů 1-4 2016