Trhy čekají další pomoc od ECB

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

S rychle se zhoršující situací ve Španělsku, která hrozí přelitím do ještě větší italské ekonomiky, musejí monetární strážci eurozóny, až se tento čtvrtek sejdou ve Frankfurtu, zapomenout na letní prázdniny. Prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho čeká několik tvrdých vyjednávání s německými představiteli, pokud chce Německo přesvědčit k podpoře plánu ECB na pomoc Španělsku.

Draghi minulý týden prohlásil, že ECB je připravena udělat cokoli, aby udržela euro naživu a eurozónu pohromadě. Nabízí se například možnost využití záchranných fondů eurozóny k nákupu španělských dluhopisů, a snížit tak ceny, za které si pyrenejská země půjčuje na trzích. Během víkendu se za Draghiho názor postavil také italský premiér Mario Monti a šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker.

Komentáře prezidenta ECB zanechaly finanční trhy a také některé vlády zemí eurozóny v naději, že centrální banka zintenzivní svou intervenci na veřejných trzích a bude opět ve velkém nakupovat dluhopisy periferních zemí. Akciové trhy v pátek výrazně rostly a v posilování pokračovaly i včera.

Ti, kteří očekávají odpověď ECB již na zasedání tento čtvrtek, mohou být zklamáni. ECB bude chtít vidět větší snahu na straně vlád předtím, než vstoupí do hry.

Čtěte také:

Pro záchranu eura uděláme vše, ujišťují evropští lídři

Draghi: Pro udržení eurozóny udělám cokoli

Německý ministr jde proti Merkelové, varuje ECB před nákupy dluhopisů

Proti Draghiho plánům se výrazně postavil šéf Bundesbank Jens Weidmann a německý ministr financí . Draghi bude muset oba přesvědčit, pokud se má ECB chopit nějaké akce. Draghiho schůzka s Weidmannem je naplánována na čtvrteční ráno, tedy těsně před zasedáním ECB.

Omezují půjčky

Německé banky nadále omezují půjčky do slabých členských zemí eurozóny. Objem pohledávek německých bank vůči Řecku, Irsku, Itálii a Portugalsku klesl od ledna o pětinu na 241 miliard eur. Dostal se tak nejníže od roku 2005. Vyplývá to z analýzy údajů Bundesbanky investiční bankou Morgan Stanley.