Trhy po ECB na chvíli ovládlo nadšení

burza

burza Zdroj: ctk

Ačkoli šéf ECB Mario Draghi včera oznámil kroky, které se čekaly, akciové i evropské finanční trhy odpoledne zahájily rallye. Například index německé burzy rostl skoro tříprocentním tempem, americké trhy rychleji než jedno procento. Širší akciový index Standard & Poor’s 500 se po 1,5procentním růstu dokonce vyšplhal na nejvyšší hodnoty od roku 2008.

Na vlně optimismu se vezlo i euro a zprostředkovaně i česká koruna, která se hodnotou 24,56 za euro dostala na pětiměsíční maximum. Dle očekávání se úleva přenesla i na výnosy státních dluhopisů periferních zemí, které silně klesly.
„Vypadá to, že to Draghi myslí vážně s tím, jak dostat Evropu do pořádku,“ nešetřil podle Bloombergu nadšením Dan Veru z Palisade Capital Management.

Draghi se slibem neomezeného výkupu bondů trefil investorům do noty. „Rozhodně to na trh přinese větší pohodu. Proběhlo to tak, jak trhy čekaly, takže vidíme, jak výnosy španělských a italských dluhopisů míří dolů,“ řekl Reuters Rex Macey z Wilmington Trust Investment Advisors.

Právě vysoké úroky státních dluhopisů zhoršují celkovou situaci postižených zemí – nejenže si vlády půjčují neúnosně draho, tyto úroky pak určují i sazby podnikatelských úvěrů. Podniky ve Španělsku či Itálii platí na půjčkách o dva procentní body více než Němci, což dále podrývá schopnost se refinancovat a investovat.

Čtěte také:

Tabu padlo: ECB potvrdila neomezené výkupy bondů

ECB spustí neomezený nákup dluhopisů. Nápad rozpoutal vášně

Singer: Projekt eura nesplnil svůj cíl, sílí hrozba kolapsu

Rada guvernérů ECB nechala základní úrokovou sazbu na 0,75 procenta, ačkoli podstatná část trhu čekala pokles o čtvrt procentního bodu. Analytici soudí, že si centrální banka nechtěla vystřílet najednou všechnu munici. Měnové unii předpověděla ECB v nové prognóze pro letošek průměrný propad o 0,4 procenta HDP, napřesrok má následovat půlprocentní růst.

Statistici: Pokles EU nebyl tak prudký

Hospodářství Evropské unie ve druhém čtvrtletí nepadalo takovým tempem, jak se statistici původně domnívali. Zatímco v půlce srpna Eurostat odhadoval mezičtvrtletní pokles o 0,2 procenta, včera to zlepšil na 0,1 procenta. U eurozóny nicméně potvrdil předchozí odhad propadu 0,2 procenta. Meziročně si ekonomika celé 27členné EU ve druhém čtvrtletí pohoršila o 0,3 procenta a hospodářství 17členné eurozóny o 0,5 procenta. Ve druhém čtvrtletí spotřeba domácností poklesla v unii i v eurozóně o 0,2 procenta, zatímco exporty narostly o 1,3 procenta v eurozóně a o jedno procento v EU.