Trhy Ukrajinu odepsaly, vyhlížejí státní bankrot

Hlavní kyjevské bojiště

Hlavní kyjevské bojiště Zdroj: CTK

Krom Kyjeva se v jednom ohni nachází i celé ukrajinské státní finance. Politické bouře v očích zahraničních investorů výrazně snížily šance, že země bude schopna splácet dluhy. Pravděpodobnost bankrotu Ukrajiny se tak za poslední měsíc takřka zdvojnásobila a Kyjev v žebříčku potenciálních úpadkářů obsadil třetí místo. Méně důvěry chová trh jen vůči Argentině a Venezuele.

Případný státní bankrot Ukrajiny by ublížil především Moskvě. „Ruské banky a vláda drží kolem 30 miliard dolarů pohledávek za Ukrajinou, jakákoli restrukturalizace dluhu by se projevila propadem hodnoty těchto pohledávek,“ uvádí Tim Ash ze Standard Bank. První velký test platební schopnosti Ukrajiny nastane již zanedlouho 4. června, kdy musí země splatit dluhopisovou emisi v objemu jedné miliardy dolarů. A věřitelé zrovna klidem neoplývají. Během uplynulého týdne, kdy v ulicích Kyjeva kulminovalo násilí, začali investoři v obavách o své peníze bondy vyprodávat. Požadovaný výnos se takřka ztrojnásobil a dluhopis podle agentury Bloomberg nese kolem 32 procent.

Největší část ze zahraničního dluhu ukrajinské vlády bude Kyjev splácet napřesrok. Země bude muset dát dohromady 4,3 miliardy dolarů. Splatné budou i tři miliardy z první várky dluhopisů nakoupených Moskvou v rámci přislíbené patnáctimiliardové půjčky. Výnosy z ukrajinských bondů držených ruskou vládou a bankami vzrostly letos už takřka o polovinu, o své peníze tak mají strach i věřitelé z řad finančníků na dohled od Kremlu.

Moskva zůstává pro Kyjev stěžejním finančním partnerem. Tento týden by měli Rusové podle Kremlu nakoupit ukrajinské bondy za další dvě miliardy dolarů. „Politická nejistota na Ukrajině může vést Rusko k odložení slíbené finanční injekce, což by krizi ještě více prohloubilo,“ říká ale Vojtěch Benda z BH Securities.

Rezervy jen na dva a půl měsíce

Americký dolar, v němž musí Ukrajinci splatit kolem poloviny dluhu, je pro zemi stále nedostatkovějším zbožím. Odliv tvrdé měny vlivem vysokého deficitu zahraničního obchodu zapříčinil propad devizových rezerv země na nejnižší úroveň od roku 2006. Podle údajů ukrajinské centrální banky stačily v lednu rezervy na pokrytí předpokládaného dovozu země jen na dva a půl měsíce. Za nutné minimum považují ekonomové měsíce tři.

Dolarové dluhy jsou pro Ukrajinu stále dražší i kvůli slábnoucímu kurzu hřivny. Ukrajinská měna letos propadla vůči americké měně o deset procent, a výrazně tak ekonomice prodražila dolarové financování. Podle Bloombergu spekulanti sází na další oslabení měny. V horizontu tří měsíců by hřivna mohla ubrat dalších deset procent. Celkově musí ukrajinská vláda spolu s bankami a podniky podle Joint External Debt Hub letos uhradit zahraniční závazky v objemu přes třicet miliard dolarů.