Trichet: Krize neskončila, na rušení poplachu je brzy

Jean-Claude Trichet

Jean-Claude Trichet Zdroj: reuters

Dluhová krize v eurozóně podle prezidenta Evropské centrální banky (ECB) ještě neskončila a na odvolání poplachu je moc brzy. Jean-Claude Trichet to řekl v rozhovoru, který v neděli zveřejní německý list Bild. Z textu zveřejněného den před vydáním citovala agentura Reuters.

„Krize neskončila,“ řekl podle něj končící šéf ECB německému listu. Vyjádřil rovněž přesvědčení, že pokud budou pravidla unijního Paktu stability a růstu prosazována důrazněji a beze zbytku, vlády zemí eurozóny dokážou finanční stabilitu obnovit. „Naprosto rozhodující“ podle něj je, aby rozhodnutí o řešení krize, na kterých se tento týden na summitu v Bruselu dohodli čelní představitelé členských zemí unie, byla rychle a v co nejkonkrétnější podobě schválena.

„Lídři vlád eurozóny mají program, těžká práce teď čeká tyto vlády a Evropskou komisi,“ řekl Trichet. Evropská centrální banka bude podle něj proces pozorně sledovat. „Potřebujeme teď vidět nějaké kroky,“ uvedl v jednom z posledních rozhovorů ve funkci šéfa ECB.

Trichet (68) je prezidentem ECB od listopadu 2003. V čele centrální banky vystřídal Nizozemce Wima Duisenberga, který byl vůbec prvním prezidentem ECB od jejího vzniku v roce 1999. Tricheta nyní ve funkci vystřídá italský bankéř Mario Draghi.