Trump a Clintonová v úterních primárkách potvrdili roli favoritů

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: ctk/ap

Klíčové primárky republikánů na Floridě vyhrál miliardář Donald Trump, a definitivně tak vyřadil ze hry floridského senátora Marka Rubia, který v domovském státě skončil druhý a oznámil odstoupení z boje o republikánskou nominaci na prezidenta USA. Trump však prohrál primárky v Ohiu, kde ho předčil tamní guvernér John Kasich. Ten si připsal vůbec první vítězství letošních primárek.

Demokratické primárky v úterý ovládla Hillary Clintonová, která zatím vyhrála na Floridě, v Ohiu, v Severní Karolíně a v Illinois. Trump má zatím jistá tři vítězství z úterních primárek - na Floridě, v Illinois a Severní Karolíně. V Missouri po sečtení 99 procent hlasů vede mezi republikány Trump před Cruzem, mezi demokraty Clintonová před Sandersem. O pořadí v obou táborech ale rozhodují stovky hlasů a delegáti dosud nebyli proporčně rozděleni.

Florida je pro republikány i demokraty hlavní trofejí úterních stranických primárek v USA. U republikánů v ní jde o 99 delegátů na červencovou celostátní nominační konferenci v Clevelandu. Florida a Ohio přitom patří mezi státy, kde se hlasy republikánských delegátů přidělují pouze vítězi. Kasich v Ohiu díky svému prvnímu vítězství v letošních primárkách získal všech 66 tamních delegátů.

Trump dál drtí své protikandidáty

Trumpovo tažení je další ranou pro republikány hlavního proudu, kteří se obávají jeho neurvalé kampaně a následné prohry s Clintonovou. Ta je téměř jistou finální kandidátkou demokratů o Bílý dům. Prohra Trumpa v Ohiu jim však dává naději, že se realitnímu magnátovi nepodaří získat 1237 delegátů nutných ke získání absolutní většiny na nominační konferenci v Clevelandu.

Trumpovým nejvážnějším vyzyvatelem zůstává texaský konzervativní senátor Ted Cruz. Trump má nyní na své straně zatím 612 delegátů, Cruz jich získal 396, Kasich 138 a Rubio klání opustil se 168 vyhranými delegáty.

Osmašedesátiletá Clintonová ještě zvýšila svůj náskok nad svým jediným soupeřem, 74letým Sandersem. Clintonová ve West Palm Beach na Floridě prohlásila, že nedočkavě vyhlíží možnou konečnou konfrontaci s Trumpem. „Přiblížili jsme se demokratické nominaci a vítězství v těchto volbách v listopadu,“ prohlásila Clintonová.