Trump jako batole. Londýňané „přivítali“ amerického prezidenta obří figurínou

Demonstrace ve Velké Británii proti Trumpovi

Demonstrace ve Velké Británii proti Trumpovi Zdroj: ČTK

Demonstrace ve Velké Británii proti Trumpovi
Demonstrace ve Velké Británii proti Trumpovi
Demonstrace ve Velké Británii proti Trumpovi
Demonstrace ve Velké Británii proti Trumpovi
Protest proti návštěvě amerického prezidenta Donalda Trumpa v Londýně
12
Fotogalerie

Pobyt prezidenta USA Donalda Trumpa v britské metropoli se ani tentokrát, stejně jako při jeho loňské návštěvě, neobešel bez nafukovací karikatury šéfa Bílého domu. Obří, šest metrů vysoká figurína vzteklého batolete v plenách se krátce před polednem vznesla nad budovou britského parlamentu, kde má dvě hodiny demonstrovat odpor Londýňanů proti návštěvě amerického prezidenta.

"Posíláme jasný vzkaz solidarity se všemi, koho zasáhla (Trumpova) mrzká politika. Nahlas a jasně říkáme, že americký prezident si nezaslouží královské přijetí," řekl novinářům jeden z organizátorů protestu Ajuub Faraji. "Snažíme se upozornit prezidenta, jak nevítaným hostem je v této zemi," připojil se tvůrce figuríny Leo Murray. "Chceme dát najevo sílu odporu proti Donaldu Trumpovi a jeho nenávistné politice," dodal.

V centru Londýna odpůrci Trumpa organizují "karneval odporu", na němž má k demonstrantům má promluvit vůdce opozičních labouristů Jeremy Corbyn, který v pondělí demonstrativně sabotoval okázale protokolární obřady při Trumpově uvítání.

Na Trafalgarském náměstí se shromažďují davy lidí, zejména ekologických aktivistů a bojovníků proti rasismu a za práva žen. Demonstranti chtějí pochodovat k budově parlamentu. Ulice přiléhající k Downing Street, kde je sídlo ministerské předsedkyně Theresy Mayové, policie uzavřela. Protesty podle britských médií zorganizovali Trumpovi odpůrci v dalších 14 britských městech.