Kim po krachu jednání s Trumpem spustil stranickou čistku, píše jihokorejský deník

Kim Jong-čchol během únorového summitu v Hanoji

Kim Jong-čchol během únorového summitu v Hanoji Zdroj: Reuters

Donald Trump a Kim Čong-un
2
Fotogalerie

Severokorejský vůdce Kim Čong-un nechal popravit svého zvláštního vyslance pro jednání s USA Kim Jong-čchola a několik dalších přestavitelů ministerstva zahraničí, napsal jihokorejský deník Chosun Ilbo. Kim je viní z neúspěchu únorového summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Hanoji.

Kim Jong-čchol byl spolu se čtyřmi dalšími pracovníky ministerstva zahraničí obviněn ze špionáže ve prospěch Spojených států. Popraveni byli v březnu na letišti Mirim v Pchjongjangu, uvedl Chosun Ilbo s odvoláním na své zdroje.

Během druhého summitu Kima s Trumpem ve Vietnamu se nepodařilo dosáhnout žádné dohody. Zatímco USA trvaly na úplné denuklearizaci Korejského poloostrova, zástupci KLDR očekávali bezpodmínečné zrušení některých sankcí.

Podle zdrojů agentury Reuters byl Kim Jong-čchol spolu s dalšími vysoce postavenými úředníky poslán do pracovního tábora na „převýchovu“. Zprávu o jeho popravě se Reuters nepodařilo potvrdit. Někteří severokorejští vyjednavači na summitu s USA se každopádně od března neobjevili na veřejnosti.