Trump nabízí funkce svým odpůrcům, na ministerský post vábí rivala z primárek

Proměna. Z bývalého Trumpova protikandidáta v republikánských primárkách by se z Bena Carsona mohl stát jeho ministrem.

Proměna. Z bývalého Trumpova protikandidáta v republikánských primárkách by se z Bena Carsona mohl stát jeho ministrem. Zdroj: Reuters

Setkání nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa a Mitta Romneyeho
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
11
Fotogalerie

Funkci ministra pro výstavbu a rozvoj měst Donald Trump nabídl svému někdejšímu soupeři z republikánských primárek Benu Carsonovi. Ten prý dá o svém rozhodnutí vědět symbolicky dnes na Den díkůvzdání.

Ben Carson byl jedním z republikánských kandidátů v prezidentských volbách. V březnu se kandidatury v primárkách vzdal s tím, že bude podporovat Trumpa. V úterý Carsonův mluvčí prohlásil, že „zvolený prezident Carsonovi nabídl post ministra pro výstavbu a rozvoj měst a Carson nabídku zvažuje“.

Post ministra pro výstavbu by mohl být ve vznikající administrativě poměrně vlivný. Trump po svém zvolení nastínil ambiciózní plán obnovy měst a dopravní sítě, v detailech ho ale dosud nepředstavil.

Někdejší americký generál a ředitel CIA David Petraeus, o němž se spekuluje jako o ministrovi obrany, naznačil, že by místo ve vládě přijal, pokud by ho o to zvolený prezident požádal. Informovala o tom agentura Reuters.

Podle některých zdrojů je favoritem na ministra obrany také bývalý velitel ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku James Mattis.

Na obsazení stále čeká vlivný post ministra zahraničí. V této souvislosti bylo velmi sledované setkání Trumpa s jeho republikánským kritikem Mittem Romneym. Není vyloučené, že právě on bude vrchním diplomatem.

V budoucí vládě by také mohl zasednout někdejší demokratický poslanec Harold Ford mladší ze státu Tennessee, který sloužil v Kongresu pět volebních období. Server Politico s odvoláním na dva nejmenované zdroje napsal, že by Ford mohl stanout v čele ministerstva dopravy. Ford se ještě s Trumpem nesešel, existují ale prý náznaky, že se o něm uvažuje pro některou z vládních funkcí a Ford by se tomu podle všeho nebránil.