Trump nominoval svou kritičku na post zástupce USA v OSN

Nikky Haileyová

Nikky Haileyová Zdroj: USA Today

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
11
Fotogalerie

Budoucí prezident Donald Trump si za stálého představitele USA v OSN vybral jihokarolínskou guvernérku Nikki Haleyovou, první ženu a první osobu jiné než bílé pleti ve svém týmu. Oznámila to agentura AP.

Haleyová, jejíž jmenování musí potvrdit Senát, se během volební kampaně stavěla ostře proti Trumpovi a v primárkách podporovala jeho protikandidáty Marka Rubia a Teda Cruze.

Čtyřiačtyřicetiletá dcera indických přistěhovalců se navzdory kritice budoucího prezidenta s Trumpem po zvolení už setkala. Jednání, které se minulý týden uskutečnilo v New Yorku, označila za "velmi pěkné".

Trump na rozdíl od dřívějších republikánských prezidentů post představitele v OSN považuje za vládní funkci, uvedla AP. Nominace Haleyové zatím oficiálně oznámena nebyla, média ji zveřejnila s odvoláním na anonymní zdroje z Trumpova štábu.

WSJ: Trump popírá střet zájmů, nejspíš se mu ale nevyhne

Vítěz amerických prezidentských voleb Donald Trump naznačuje, že nehodlá přerušit vztahy se svým obchodním impériem, jak v předvolební kampani sliboval. Napsal to americký ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ). Od voleb se Trump setkal s několika svými zahraničními obchodními partnery, přestože slíbil, že svůj byznys předá dětem.

Trump v úterním rozhovoru s novináři prohlásil, že právo je zcela na jeho straně, a konstatoval, že "prezident se nemůže dostat do střetu zájmů". Podle amerických zákonů jsou prezident a viceprezident vyjmuti z platnosti zákona, který zakazuje, aby členové americké exekutivy využívali své veřejné funkce k vlastnímu obohacení, uvedl americký list.

The Wall Street Journal cituje právníka Richarda Paintera, že i když se Trump bude pohybovat v mezích zákona, pokud své aktivity neomezí, bude střet zájmů "nekonečný".

Trump během kampaně veřejnost několikrát ujistil, že od úřadování v Bílém domě své obchody zcela oddělí. "Udělám cokoli, aby lidé byli spokojeni. Je to velmi snadné," řekl v létě novinářům. Prezidentův mluvčí Jason Miller se ale v úterý vyjádřil neurčitě. "Jakmile právníci ty záležitosti projdou a v kontaktu se všemi zainteresovanými stranami dojdou k závěru, vyjdeme s tím ven," uvedl Miller.