Trump o svém ministrovi: Jsem chytřejší než Tillerson

Šéf americké diplomacie Rex Tillerson a prezident USA Donald Trump

Šéf americké diplomacie Rex Tillerson a prezident USA Donald Trump Zdroj: ČTK

Ministr zahraničních věcí USA Rex Tillerson
Ministr zahraničních věcí USA Rex Tillerson
Donald Trump
Donald Trump
5
Fotogalerie

Donald Trump by vyhrál, kdyby došlo na srovnání jeho inteligence s IQ šéfa americké diplomacie Rexe Tillersona.

Sám americký prezident to prohlásil v rozhovoru, který v úterý zveřejnil časopis Forbes. Trump tak přidal další kapitolu do svého sporu s ministrem zahraničí, který hlavu státu podle americké televize označil za pitomce.

"Myslím, že je to falešná zpráva,"prohlásil prezident o informaci NBC News z minulého týdne, podle níž Tillerson tituloval Trumpa nelichotivým výrazem letos v létě. Stalo se tak podle televizní stanice v době sporů mezi oběma politiky, kvůli nimž prý chtěl Tillerson dokonce rezignovat.

Pokud informace NBC News falešná není a Tillerson se hrubého výroku skutečně dopustil, pak "budeme muset srovnat IQ testy. A můžu vám říct, kdo vyhraje," řekl prezident americkému časopisu.

Podle amerických médií vedou Trump a Tillerson spor dlouhodobě, i když prezident nedávno prohlásil, že má v ministra zahraničí "totální důvěru". Tillerson údajně nesouhlasí s politikou Bílého domu vůči Severní Koreji a Íránu, Trump zase o šéfovi diplomacie prohlásil, že jeho pokusy o dialog s Pchjongjangem jsou ztrátou času.

Tvrzení, že prestiž ministra zahraničí ohrožuje, Trump v rozhovoru pro Forbes odmítl. "Myslím, že jeho autoritu ve skutečnosti posiluji," konstatoval.