Trump si vybral ředitele tajných služeb. Ten pro bezpečí USA využije jakýkoliv nástroj

Budoucí prezident Spojených států Donald Trump si jako ředitele amerických tajných služeb vybral někdejšího republikánského senátora a člena senátního výboru pro rozvědky Dana Coatse. Trump v oznámení zdůraznil, že Coats prokazuje hlubokou odbornou znalost problematiky a má skvělý úsudek.

Coats má podle Trumpa neochvějnou vůdcovskou autoritu, kterou tajné služby respektují. "Není pro mě důležitějšího úkolu než udržet Ameriku v bezpečí. Aby tomu tak bylo, využiju k tomu každý nástroj, který budu mít k dispozici," uvedl Coats ve společném prohlášení s Trumpem.

O očekávané nominaci Coatse americká média informovala již ve čtvrtek, Trump ji ale oznámil až v sobotu, tedy den poté, co se sešel s představiteli tajných služeb. Ti ho seznámili se zprávou, podle které se Rusko na pokyn prezidenta Vladimira Putina snažilo ovlivnit loňské prezidentské volby v USA.

Třiasedmdesátiletý Coats působil osm let ve Sněmovně reprezentantů, poté se v roce 1989 přesunul do Senátu. Na začátku tisíciletí pak za prezidenta George Bushe mladšího působil jako americký velvyslanec v Německu a po návratu do vlasti opět pokračoval v kariéře senátora. Coatsovo funkční období skončilo tento týden v úterý, kdy se funkcí ujali noví zákonodárci zvolení v listopadových volbách. V nich Coats již nekandidoval.

Coats v Senátu patřil k hlasitým kritikům Ruska a tlačil na administrativu dosluhujícího prezidenta Baracka Obamy, aby Moskvu tvrdě potrestala za anexi ukrajinského autonomního poloostrova Krym v roce 2014. Když Rusko kvůli americkým sankcím uvalilo na Spojené státy odvetná opatření, byl jejich součástí i Coats, kterému Kreml zakázal cestovat na území Ruské federace.

Tajné služby nyní vede generál letectva ve výslužbě James Clapper, který podal demisi k 20. lednu, kdy Obama předá prezidentský úřad Trumpovi.

Ředitel národních zpravodajských služeb je hlavním bezpečnostním poradcem amerického prezidenta a jeho úkolem je koordinace amerického civilního a vojenského špionážního aparátu. Kandidáty na tuto funkci vybírá přímo prezident, schválení personálního obsazení stejně jako u ministerských nominací však podléhá Senátu.