Trump: USA musejí reagovat na terorismus silou a odhodláním

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: CTK

Američané musejí reagovat na střelbu v Orlandu "silou a odhodláním". Řekl to dnes pravděpodobný republikánský kandidát na prezidentské křeslo Donald Trump v projevu ve městě Manchester na severovýchodě USA. Kritizoval stávající imigrační systém USA, který podle něj americké občany nechrání.

Trump znovu vyzval k zákazu vstupu muslimů na americké území. Tezi, kterou veřejně obhajoval už několikrát, tentokrát zmírnil prohlášením, že zákaz může být zrušen v okamžiku, kdy bude zajištěna „náležitá a perfektní“ kontrola přistěhovalců.

„Zastavíme imigraci z oblastí, které byly v minulosti prokazatelně zasaženy terorismem. Nemáme jinou možnost,“ prohlásil. Varoval, že muslimští uprchlíci se snaží zmocnit se amerických dětí a zverbovat je pro Islámský stát.

Do Spojených států přijíždějí podle newyorského magnáta tisíce a tisíce lidí, kteří zastávají protiamerické názory. „Musíme říct pravdu o tom, jak se k našim břehům blíží radikální islám,“ zdůraznil. Prezident Barack Obama prý místo toho „brzdí“ snahu zpravodajských služeb zastavit násilné útoky.

Útok na právo svobodných lidí žít svůj život

Trump vyjádřil solidaritu komunitě orlandských homosexuálů a zahájil svůj projev minutou ticha na počest lidí zabitých v orlandském gay klubu. Útok na Floridě byl podle něj „útokem na právo svobodných lidí žít svůj život, milovat podle libosti a vyjádřit svou identitu“.

Trump prohlásil, že vždy byl zastáncem druhého dodatku americké ústavy, který zakotvuje právo držení zbraní. Násilným útokům zabrání lepší spolupráce zpravodajských služeb, a to jak mezi místními a celostátními složkami, tak i se spojenci v zámoří, zdůraznil.