Trump už mezi republikány nemá soupeře. Boj vzdal i Kasich

John Kasich

John Kasich Zdroj: Michael Vadon via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Ohijský guvernér John Kasich, poslední soupeř Donalda Trumpa v republikánském volebním klání, odstoupil z boje o prezidentskou nominaci. Stejné rozhodnutí oznámil v noci na dnešek po Trumpově úterním vítězství v Indianě i další Trumpův neúspěšný protikandidát Ted Cruz. Kontroverzní miliardář a realitní magnát Trump tak v boji o republikánskou prezidentskou nominaci již oficiálně nemá protivníka.

„Jelikož dnes přerušuji svou kampaň, mám novou víru, hlubší víru, že náš Pán mi ukáže cestu vpřed a naplní smysl mého života,“ prohlásil Kasich v závěru tiskové konference v domovském Columbusu, metropoli státu Ohio.

Třiašedesátiletý politik nebyl v nominačním souboji úspěšný, jediné vítězství zaznamenal v domovském Ohiu. Na svém kontě měl 153 delegátů, zatímco k nominaci je jich zapotřebí 1273. Za Trumpem po dnešním vyhlášení výsledků z Indiany zaostával Kasich o propastných 894 delegátských hlasů.

Odbojný scénář

Kasich, stejně jako Cruz, se dlouho snažil prosadit „odbojný“ scénář závěrečné nominační konference, která se bude konat v červenci v Clevelandu. Doufali, že Trump nedosáhne na 1273 hlasů nutných k automatické nominaci. V takovém případě by hlasování delegátů konference bylo volné a do hry by mohli zasáhnout i méně úspěšní či úplně noví kandidáti.

Tyto naděje s největší pravděpodobností zhatily primárky v Indianě, kde Trump drtivě vyhrál. Předpokládá se, že kýžený počet hlasů nakonec získá a v boji o prezidentské křeslo se utká s favoritkou Demokratické strany Hillary Clintonovou. Kasich získal v Indianě jen 7,5 procenta hlasů, pro Cruze hlasovalo 36,7 a pro Trumpa 53,3 procenta voličů.

Neřízená střela

Clintonová už fakticky souboj s Trumpem zahájila. V rozhovoru pro televizi CNN prohlásila, že Spojené státy by se neměly vystavovat riziku podporou tak nespolehlivého kandidáta, jakým je právě Trump. „Je to neřízená střela, a ty často nezasáhnou cíl,“ prohlásila v CNN Clintonová o Trumpovi. Jako příklad uvedla údajné prohlášení newyorského miliardáře, že klimatické změny jsou „čínský podfuk“.

Trump by podle bývalé ministryně zahraničí měl před prezidentskými volbami 8. listopadu vysvětlit svůj politický program. Sama Clintonová prý ví, jak se mu v kampani postavit. „Podle mě je to klasický příklad zuřivého, neurvalého chlapa,“ prohlásila Clintonová a dodala, že se dokáže vypořádat s osobními útoky, které prý Trumpovi pomohly vyřadit jeho protikandidáty.