Trump versus Čína: příběh obchodní války

Americký prezident Donald Trump  a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching

Americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching v Pekingu (2017)
Americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching v Pekingu (2017)
Americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching v Pekingu (2017)
4
Fotogalerie

Obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou běží prakticky od zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. Už před volbami Trump upozorňoval na Twitteru: „Čína znásilňuje Ameriku, což nemůžeme dovolit. Jenže tohle oni právě dělají, je to největší krádež v historii světa“.

Útoky na Čínu a její vývozní a ekonomickou kolonizaci Ameriky pokračují neustále během Trumpova prezidentského mandátu. Na shromážděních s voliči je to jedno z hlavních témat.

Po nástupu k moci se překvapivě zdálo, že se Trump s Číňany dohodne. Už v dubnu 2017 navštívil čínský prezident Si Ťin-pching Trumpovu rezidenci na Floridě, vznikla dohoda o úpravě vzájemných obchodních vztahů. Ještě v listopadu téhož roku jel pak Donald Trump na návštěvu do Číny, vztahy se oteplily, jak hlásili oba státníci. Trump si pochvaloval velikost Si Ťin-pchinga, která se blíží světové velikosti jeho samotného.

Už v únoru 2018 ale USA vyhlásily zavedení takzvaných globálních bezpečnostních tarifů pro dovoz solárních panelů. Toto opatření tvrdě dopadlo na čínské výrobce. Následovala cla na dovoz oceli a hliníku, Čína pak v dubnu reagovala cly na vybrané výrobky z USA v hodnotě tří miliard dolarů. Bylo to varování Američanům, že se Čína bude bránit.

Přípravy na obchodní válku pokračovaly, Čína vždy zareagovala odvetnými opatřeními. Zavedla se vzájemná cla na pečlivě vybrané druhy zboží, objem celně zatěžovaného zboží narostl na desítky, posléze na stovky miliard dolarů.

Obchodní válka se naplno rozpoutala až 6. července 2018. Poslední událostí v tomto lítém boji, který trvá už rok a půl, je dohoda o uvolnění situace z pátku 13. prosince 2019. Podpis prvotní obchodní dohody by měl následovat na začátku ledna. Úplné vyřešení sporu je ale v nedohlednu.