Rusové tvrdí, že Nord Stream 2 dokončí sami. Pokládka potrubí se však zřejmě zdrží

Nord Stream 2

Nord Stream 2 Zdroj: Reuters

Nord Stream 2
Stavba plynovodu Nord Stream 2
Stavba plynovodu Nord Stream 2
Stavba plynovodu Nord Stream 2
5
Fotogalerie

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak tvrdí, že plynovod Nord Stream 2 bude do několika měsíců hotov navzdory americkým sankcím. Rusko totiž disponuje plavidly potřebnými k pokládce potrubí. Je však vysoce pravděpodobné, že se projekt zdrží a nebude dokončen v půlce příštího roku, jak bylo před uvalením postihů v plánu.

V reakci na sankce se z projektu stáhla švýcarsko-nizozemská společnost Allseas, provozující lodě, které se zabývají pokládkou potrubí. Její plavidla Pioneering Spirit a Solitaire měla na dno umístit 96 procent trubek rychlostí pět kilometrů za den.  

„Máme možnost dokončit práci na naše náklady. To bude vyžadovat nějakou organizační práci navíc a já myslím, že to bude hotovo do několika málo měsíců,“ citovala Novaka agentura TASS. Gazprom koupil podle Reuters v roce 2016 loď Akademik Čerskij pro případ, že by evropské společnosti práci na plynovodu nevykonaly. 

Plavidlo je ale nyní podle dostupných informací v přístavu Nachodka na Dálném východě a potrvá mu zhruba měsíc a půl, než se dostane k ostrovu Bornholm. Není navíc schopné pracovat tak rychle, jako lodě společnosti Allseas. Rusko má k dispozici údajně ještě přinejmenším další tři plavidla, které může na práci použít, jejich nasazení v dánských vodách by ale nejspíš vyžadovalo zvláštní povolení.

Proti americkým postihům se v pátek opět ohradilo Německo. "Americký prezident se pokouší ekonomicky si podmanit Evropu," řekl listu Passauer Neue Presse šéf sociální demokracie (SPD) Norbert Walter-Borjans. Moskva už dříve uvedla, že připraví odvetné sankce.

Americký prezident Donald Trump podepsal před Vánocemi zákon o sankcích, namířených na firmy, spojené s výstavbou plynovodu. Tvrdí, že tak chrání evropské zájmy před přílišnou energetickou závislostí na Rusku. Kritici oponují, že se Washington touto cestou snaží Evropě prodat svůj dražší zkapalnělý plyn.

Nord Stream 2 má po dně Baltského moře přivádět plyn z Ruska do Německa, Česká republika k němu bude připojena plynovodem Eugal. Moskva chce mimo jiné touto cestou obejít Ukrajinu, se kterou má napjaté vztahy.