Tržby Fordu nenaplnily očekávání. Evropští dodavatelé ropy čelí kyberútokům

Tržby americké automobilky Ford za čtvrtý kvartál zklamaly. Společnost však vyhlíží silný rok 2022.

Tržby americké automobilky Ford za čtvrtý kvartál zklamaly. Společnost však vyhlíží silný rok 2022. Zdroj: E15 koláž

Inflace v Turecku loni stoupla téměř o padesát procent. Na snímku turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan.
Výprodeji na akciových burzách v USA vládly slabé výkony provozovatelů sociálních sítí.
Mnohaletý spor Česka a Polska o těžbu v polském hnědouhelném dole Turów byl uzavřen. Varšava vyplatila Praze odškodné.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Hackeři narušili dodávky fosilních paliv

Desítky evropských společností, které poskytují logistické služby těžařům ropy a zemního plynu, byly napadeny kybernetickými útočníky. Jsou mezi nimi například německá firma Oiltanking, belgická SEA-Invest nebo Evos z Nizozemska. Hackerům se podařilo dočasně narušit provoz jejich IT systémů. Experti ale zatím nepotvrdili, zda se jednalo o jeden koordinovaný útok. Úřady v dotčených zemích kyberútoky stále vyšetřují. Podle britské BBC může událost na několika místech v Evropě způsobit zpoždění v dodávkách fosilních paliv.    

Turecká inflace se loni zvýšila skoro o polovinu

Míra inflace v Turecku vzrostla za celý minulý rok téměř o padesát procent a je na nejvyšší úrovni za poslední dvě dekády. Turecká měna lira zase ztratila za loňský rok 44 procent své hodnoty. Vyplývá to z dat, jež zveřejnil tamní statistický institut. Podle ekonomů, které oslovila stanice CNBC, je na vině především neortodoxní hospodářská politika prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana. Turecká centrální banka na jeho nátlak od září snížila základní úrokovou sazbu v zemi už o 500 bazických bodů na čtrnáct procent.   

Z trhů a burz 

Černý den pro sociální sítě

Americké akciové trhy ve čtvrtek krvácely. Dolů je táhli zejména provozovatelé sociálních sítí. Mateřská společnost Facebooku Meta Platforms odepsala přes 26 procent. Tržní hodnota podniku se tak snížila o více než 200 miliard dolarů, což je největší pokles v burzovní historii. Nedařilo se ani Twitteru či Pinterestu. Index S&P 500 celkově spadl o 2,44 procenta. Dow Jones oslabil o 1,45 procenta a Nasdaq Composite klesl o 3,74 procenta. Ve výrazné ztrátě včera uzavřely obchodování také všechny hlavní benchmarky západní Evropy. Nejvíce ztratil celoevropský STOXX Europe 600, jenž pozbyl 1,76 procenta.   

Hospodářské výsledky Fordu zklamaly

Tržby jedné z největších amerických automobilek Ford Motor Company za čtvrté čtvrtletí loňského roku nenaplnily očekávání. Společnost v daném období utržila 35,3 miliardy dolarů, zhruba 750 miliard korun. To je o 0,2 miliardy dolarů méně, než kolik odhadovali analytici. Akcie Fordu včera oslabily o více než tři a půl procenta na 19,89 dolaru. Výrobce automobilů přesto zveřejnil velmi pozitivní výhled pro rok 2022, v němž by měl jeho zisk před zdaněním stoupnout až o čtvrtinu. Automobilka věří, že globální nedostatek čipů se letos zmírní.     

Tweet dne

Česko uzavřelo mnohaletý spor s Polskem o těžbu v hnědouhelném dole Turów, poblíž společné hranice. Varšava již Praze převedla 45 milionů eur, tedy více než miliardu korun, za způsobené škody. 

Stane se dnes

  • V Pekingu budou zahájeny zimní olympijské hry. Úvodního ceremoniálu se osobně zúčastní ruský prezident Vladimir Putin. Většina západních politiků a diplomatů turnaj bojkotuje. 
  • Proběhne neformální jednání ministrů spravedlnosti Evropské unie. Řešit budou například možnosti společného postupu proti šíření nenávistných příspěvků na internetu.
  • Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová bude telefonicky hovořit se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským o napjaté situaci na rusko-ukrajinské hranici.
  • Spojené státy zveřejní data o vývoji nezaměstnanosti v zemi za leden.