Dohoda o dolu Turów: Česko dostane miliardové odškodné, Poláci dostaví podzemní zeď

Důl a elektrárna Turów na polsko-české hranici

Důl a elektrárna Turów na polsko-české hranici Zdroj: Profimedia

Premiéři České republiky a Polska dnes podepsali mezistátní dohodu o řešení vlivu těžební činnosti v polském hnědouhelném dole Turów u českých hranic. Na tiskové konferenci po jednání s polským premiérem Mateuszem Morawieckým to oznámil předseda české vlády Petr Fiala (ODS).

Země se podle Fialy dohodly na náhradě 45 milionů eur (zhruba 1,08 miliardy korun) za škody způsobené těžbou v dole a na pětileté délce soudního dohledu. Česko zároveň stáhne žalobu u Soudního dvora EU poté, co obdrží od Polska domluvené finanční prostředky. Mělo by to být v řádu hodin, nejpozději dnů, řekl Fiala. O výši odškodného se v závěru jednání vedly spory, Praha žádala 50 milionů eur, Varšava připouštěla částku nanejvýš 40 milionů eur.

Polsko se podle Fialy v dohodě zavázalo mimo jiné k dostavbě podzemní stěny k zabránění odtoku podzemních vod z českého území, stavbě ochranného valu a dalším opatřením například k zlepšení ovzduší v regionu. Do dokončení těžební činnosti bude podle dohody zajišťován monitoring hlukové zátěže z dolu, kvality ovzduší, terénních pohybů a hladin podzemních vod. Bude též fungovat fond malých projektů k financování místních a regionálních projektů v oblasti životního prostředí, dodal Fiala.

Video placeholde
Největší světoví znečišťovatelé a jejich emisní cíle • Videohub

Pro Česko je podle Fialy také důležité, že dohodou získá přístup ke všem relevantním datům týkajícím se těžební činnosti a budeme moci dříve a lépe reagovat na případné problémy. Česká republika by toho všeho nedosáhla jinou cestou než cestou dohody, míní premiér.

Rozšíření těžby Polsko předloni povolilo bez ohledu na námitky české strany. Česko se kvůli tomu obrátilo na Soudní dvůr EU, který loni v květnu nařídil Polsku předběžným opatřením zastavit práce. Poláci to odmítli. Generální advokát Soudního dvora EU dnes dal za pravdu české žalobě.