Amazon téměř zdvojnásobil zisk. Hodnota akcií firmy prudce vzrostla

Amazon

Amazon Zdroj: Bryan Angelo

Amazon
2
Fotogalerie

Americký internetový obchod Amazon ve čtvrtém čtvrtletí téměř zdvojnásobil čistý zisk na 14,3 miliardy dolarů (přes 300 miliard korun) ze 7,2 miliardy dolarů před rokem, oznámila  firma ve své výsledkové zprávě. Uvedla rovněž, že se rozhodla zvýšit cenu předplatného své věrnostní služby Prime ve Spojených státech. Akcie Amazonu si po zveřejnění výsledkové zprávy připisovaly zhruba 18 procent.

Čtvrtletní tržby společnosti Amazon stouply o devět procent na 137,4 miliardy dolarů. V letošním prvním čtvrtletí očekává firma tržby v rozsahu od 112 do 117 miliard dolarů. Výhled tak zaostal za odhady analytiků, kteří pro první čtvrtletí předpovídali tržby přes 120 miliard dolarů, napsala agentura Reuters.

Video placeholde
Kdo je Jeff Bezos? • Videohub

Amazon je největším internetovým obchodem na světě. Patří mezi podniky, které těžily z dopadů pandemie covidu-19. Šíření koronaviru totiž vedlo k omezení pohybu obyvatel i k dočasnému uzavření řady kamenných prodejen, takže domácnosti začaly více nakupovat prostřednictvím internetu. Nyní však růst Amazonu zpomaluje, protože lidé opět více nakupují tradičním způsobem. Firma se navíc potýká s výpadky v dodavatelském řetězci a nedostatkem zaměstnanců, upozornila agentura AP.

Amazon dnes oznámil, že od 18. února zvýší cenu ročního předplatného služby Prime v USA na 139 dolarů z nynějších 119 dolarů. Ke zdražení tohoto předplatného tak přikročí poprvé od roku 2018.

V celém loňském roce společnost Amazon zvýšila čistý zisk o 56 procent na 33,4 miliardy dolarů. Její celoroční tržby stouply o zhruba 22 procent na téměř 470 miliard dolarů.