Tsipras doufá v dohodu s Tureckem o oslabení migrace

Alexis Tsipras a Ahmet Davutoglu

Alexis Tsipras a Ahmet Davutoglu Zdroj: CTK

Dohodu na výrazném snížení počtu migrantů, kteří každodenně připlouvají do Řecka, čeká od dnešního summitu EU s Tureckem řecký premiér Alexis Tsipras. Novinářům při příchodu také řekl, že jednání unijních premiérů a prezidentů by mělo také přinést shodu na zrychlení procesu přerozdělování žadatelů o azyl z Itálie a Řecka mezi ostatní státy EU, na kterém se osmadvacítka dohodla loni.

„Je to náš společný problém, není to problém jedné země. Je to evropský problém. Je třeba najít evropské řešení,“ podotkl Tsipras. Evropa podle něj stojí na společných hodnotách, mezi které patří solidarita a „sdílení břemene“.

Když Makedonie prakticky uzavřela své hranice, zůstává v posledních týdnech v Tsiprasově zemi rostoucí počet migrantů, kteří nemohou po takzvané balkánské trase pokračovat dál do Evropy. Pro Řecko, které stále nepřekonalo své hospodářské potíže, to znamená výraznou zátěž a hrozbu humanitární krize. Návrh závěrečného prohlášení, které by měli lídři osmadvacítky přijmout na závěr dnešního jednání, zdůrazňuje, že balkánská trasa je uzavřená.

Evropská komise minulý týden navrhla způsob, jak Řecko finančně podpořit. Tsipras dnes ale zdůrazňoval potřebu rozšíření a „věrohodného“ programu přerozdělování žadatelů o azyl mezi státy Evropské unie. Na tom se přes odpor některých zemí včetně České republiky dohodla EU loni. Z plánovaných 160 tisíc ale bylo zatím přesunuto jen 660 osob, země také jen pomalu nabízí potřebná místa. Podle řeckého premiéra ale musí dohody platit pro všechny.

Plnění plánu

Tsipras dnes při příchodu na jednání upozorňoval na potřebu plné implementace loni v listopadu dohodnutého společného akčního plánu s Řeckem, v jeho důsledku by se měly počty příchozích výrazně snížit.

Opatrně optimistický byl dnes při příchodu na jednání také nizozemský premiér Mark Rutte. Cílem dnešní debaty je podle něj především snaha nalézt společný přístup. Rutte, jehož země nyní unii předsedá, se dopoledne sešel s šéfem unijních summitů Donaldem Tuskem, předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou.