Turci zabavili 2500 vadných plovacích vest určených migrantům

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Turecká policie zabavila více než 2500 falešných plovacích vest určených uprchlíkům, kteří každodenně podnikají riskantní pokusy o překonání Egejského moře mezi tureckými břehy a řeckými ostrovy. Policie vesty zabavila během série zátahů ve 120 obchodech a firmách v osmi městech na západě a jihu Turecka, včetně Istanbulu. Všechny zabavené vesty byly okamžitě zničeny.

Už začátkem měsíce turecká policie zabavila více 1263 falešných záchranných vest v ilegální dílně v západotureckém Izmiru. Ve výrobně načerno pracovali syrští uprchlíci. V případě pádu do vody či ztroskotání lodi jsou levné vesty uprchlíkům k ničemu, naopak se zvyšuje riziko, že se utopí. Řada utonulých, kteří byli vytaženi z moře nebo které vyvrhly vlny na pobřeží, právě takové vesty měla na sobě.

Vesty totiž většinou obsahují molitanové výplně a látkové odstřižky, které vodu nasají jako houba a stahují trosečníka ke dnu, místo aby ho nadnášely. Turecko, které přijalo 2,2 milionu Syřanů a 300.000 Iráčanů, kteří uprchli před občanskou válkou, se stalo jednou z hlavních zemí, odkud přicházejí běženci do Evropy. Mnozí z nich se každý den vydávají na riskantní plavbu přes moře i v nynějších nepříznivých zimních podmínkách. Dnes nejméně 44 z nich, včetně 20 dětí, utonulo při ztroskotání tří různých lodí.

Podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) jenom během prvních 18 dnů tohoto roku našlo smrt ve vodách Egejského moře 77 migrantů.

Změní drastický snímek postoj Evropy k migrantům, ptají se britská média