Turci zadrželi muže, který nejspíš vybíral cíle teroristů v Paříži

zadržený muž v Turecku

zadržený muž v Turecku Zdroj: ctk

Turecká policie zadržela Belgičana marockého původu. Je podezřelý, že pro organizaci Islámský stát (IS) zkoumal cílová místa pro útoky, při nichž teroristé před týdnem v Paříži povraždili 129 lidí. S odvoláním na nejmenovaného činitele turecké vlády to uvedla agentura Reuters.

Zdroj tak potvrdil informaci, kterou zveřejnila turecká agentura Dogan. Bez sdělení bližších podrobností také potvrdil, že zadrženi byli ještě dva další muži. Zadrženým mužem samozvaného Islámského státu je šestadvacetiletý Ahmet Dahmani. Policisté ho zatkli v jednom luxusním hotelu v přímořském městě Antalya na jihu Turecka, oznámila agentura Dogan, která ale neuvedla zdroj svých informací.

Agentura také napsala, že na dálnici nedaleko hotelu byli zadrženi další dva muži. Jsou to syrští občané a úřady je podezírají, že je IS poslal do Turecka, aby Dahmanimu zajistili bezpečný přechod hranice do Sýrie. Předpokládá se, že se měli s Dahmanim setkat. Přítomnost Dahmaniho v Turecku policejní protiteroristický útvar zaznamenal při jeho příletu do Antalye. Agenti ho pak sledovali cestou do hotelu, kde byl pak zadržen.

Při teroristických útocích v Paříži zahynulo minulý týden 129 lidí, dalších asi 350 bylo zraněno. Tento týden zemřel další zraněný, celkem tak na následky útoků zemřelo 130 lidí.