Turecké úřady pokračují v čistkách, zatčeno bylo téměř 26 tisíc lidí

Turci oslavují prezidenta Erdogana, země ustála vojenský puč

Turci oslavují prezidenta Erdogana, země ustála vojenský puč Zdroj: ctk

V souvislosti s pokusem o převrat v Turecku z poloviny července zatkly tamní úřady již téměř 26 tisíc lidí. Oznámil to turecký ministr vnitra Efkan Ala. Potvrdil také, že ministerstvo v této souvislosti zrušilo pasy 74 562 lidem.

Od poloviny července bylo podle ministra vnitra zadrženo celkem 25 917 osob, z nichž 13 419 čeká ve vazbě na soud. Ala též uvedl, že při neúspěšném puči zahynulo 238 lidí a 2917 osob bylo zraněno. V zemi nyní platí výjimečný stav, jenž hlavě státu umožňuje vládnout pomocí dekretů. Jedním z nich prezident na 30 dnů prodloužil dobu, po níž smí být podezřelý držen ve vazbě bez vznesení obvinění.

Pokus o vojenský převrat v Turecku, který nakonec trval jen několik hodin, vypukl večer 15. července. Krátce nato prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval své příznivce, aby vyšli do ulic a protestovali proti pokusu o puč, který podle něj zorganizovala malá skupina uvnitř armády. Už tehdy obvinil Erdogan ze zosnování puče islámského duchovního Fethullaha Gülena, který žije léta v USA.

Gülen se od pokusu o převrat distancoval, naopak naznačil, že za ním může stát Erdogan. Turecká vláda totiž Gülenovo hnutí, které v Turecku i jinde ve světě provozuje školy a nadace, pronásleduje dlouhodobě. Po převratu vláda tažení proti Gülenovým příznivcům zintenzivnila.

Ve státních institucích bylo po pokusu o puč propuštěno z práce přes 45 tisíc lidí, včetně soudců, prokurátorů nebo učitelů. Například turecké ministerstvo školství propustilo na 22 tisíc svých zaměstnanců, z nichž většinu tvoří učitelé. O licence přišlo i 21 tisíc učitelů pracujících v soukromé sféře.