Turecko chce na ochranu rakety Patriot

Odpal americké rakety Patriot

Odpal americké rakety Patriot Zdroj: wikimedia.org

Ankara chce, aby se v jejím sporu s Damaškem více angažovala Severoatlantická aliance. Rozhodla se vyzvat vojenský pakt, aby na její neklidné hranici se Sýrií umístil mobilní protiraketový systém Patriot.

„Co se týče tohoto tématu, oficiální žádost bude podána bezprostředně,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný představitel ministerstva zahraničí. Šéf diplomacie Ahmet Davutoglu dokonce novinářům v Bruselu sdělil, že NATO už rozmístění raket připravuje.

Země v poslední době sama posílila vojenskou přítomnost na zhruba devět set kilometrů dlouhé linii dělící Turecko od syrského konfliktu mezi režimem prezidenta Bašára Asada a vzbouřenci.

Na počátku října se napětí v oblasti vyostřilo poté, co syrské střely zasáhly turecké příhraniční městečko. Ankara tehdy podnikla odvetnou vzdušnou akci a parlament vládě povolil v případě nutnosti vyslat na syrské území armádu. Od té doby se incidenty opakují.

Citovaný zdroj z tureckého ministerstva nyní argumentuje rizikem raketového útoku ze Sýrie. Turecko má podle něj právo se mu bránit. „Rozmístění raket tohoto typu (Patriot) jako kroku k odvrácení hrozby je v rámci směrnic NATO rutinou,“ podotkl přitom. Přes výroky Davutoglua mluvčí aliance uvedl, že NATO dosud žádnou žádost nedostalo, ale že posoudí každou výzvu, kterou obdrží. Ankara mezitím podniká vojenské kroky i na hranici s Irákem. V Turecku zakázaná Strana kurdských pracujících má na severu Iráku své základny, odkud proti vládě v Ankaře bojuje. I tento konflikt se vyostřil.

Podle dostupných zpráv včera turecké pozemní jednotky operovaly v rámci další protikurdské ofenzivy zhruba pět kilometrů hluboko na území souseda. Akci předcházelo dvoudenní letecké bombardování vytypovaných cílů. Během útoku zemřeli přinejmenším dva civilisté.