Turecko naznačilo možnost vojenské spolupráce s Ruskem proti IS

turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: ctk/AP

Turecko připustilo možnost vojenské spolupráce s Ruskem v boji proti Islámskému státu. Ten označila Ankara za společného nepřítele. Rusko v první reakci přijalo tento signál vstřícně. "Budeme spolupracovat s každým, kdo bojuje proti IS. Už to nějakou dobu děláme," prohlásil v neděli večer turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v rozhovoru pro státní televizi TRT Haber.

„Proč bychom nespolupracovali s Ruskem i za těchto podmínek? IS je náš společný nepřítel a musíme bojovat proti tomuto nepříteli,“ dodal šéf turecké diplomacie.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov označil vyjádření za „vážné prohlášení“. Dodal nicméně, že neví o tom, že by armády obou zemí o věci již nějak jednaly. Peskov poznamenal, že teroristický útok na letiště v Istanbulu koncem června ukázal, jak zásadní je potřeba výměny zpravodajských informací o teroristech mezi oběma státy. Atentát podle všeho spáchali mimo jiné ruští občané.

Čtěte také:

Turecko uvedlo letectvo do bojové pohotovosti. Hrozí prý střet s Ruskem

Rusko brání Turecku v náletech na Islámský stát, naznačil turecký premiér

Mezi Moskvou a Ankarou se lehce oteplily vztahy poté, co turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyjádřil politování nad loňským sestřelením ruského bombardéru tureckou stíhačkou nad turecko-syrskou hranicí. Turecká justice začala také trestně stíhat tureckého občana, který v řadách severosyrských povstalců zastřelil jednoho z pilotů bombardéru, který se z padajícího stroje katapultoval. Druhý pilot byl prostřednictvím armády syrského vládního režimu předán Rusům.

Erdogana donutily k ústupu mimo jiné ekonomické ztráty z přerušení obchodních vztahů s Ruskem. Ankara je poměrně závislá na ruské ropě a plynu a na ruských turistech. Pro Rusko představuje zase Turecko významného odběratele pro jeho suroviny, které představují téměř výhradní vývozní artikl ruské ekonomiky chřadnoucí pod ekonomickými sankcemi Západu.