Turecko nepřijme německé poslance, kvůli rezoluci o genocidě Arménů

Arménské poděkování německým politikům

Arménské poděkování německým politikům Zdroj: ctk

Turecko nepustí německé poslance na svou leteckou základnu Inçirlik, dokud se německá vláda nedistancuje od rezoluce německého parlamentu, který začátkem června označil masakr Arménů osmanskou říší během první světové války za genocidu. Vyplývá to z prohlášení tureckého ministra zahraničí Mevluta Çavuşoglua. Turecko, které je nástupnickou zemí osmanské říše, termín genocida pro tyto incidenty odmítá.

Inçirlik využívají německá letadla k průzkumným letům nad Sýrii v rámci mezinárodní koalice vedené USA bojující proti extremistům z Islámského státu. Ankara po rezoluci zakázala návštěvu letecké základny několika německým poslancům i státnímu tajemníkovi německého ministerstva obrany. Do areálu tak v poslední době vpustilo jen spolkovou ministryni obrany Ursulu von der Leyenovou.

V září se na základnu chystají vyrazit poslanci všech frakcí Spolkového sněmu, kteří se věnují armádním otázkám. Není tak pravděpodobné, že tam budou vpuštěni.

Çavuşoglu novinářům řekl, že německá vláda nepřijala konkrétní kroky, které by to umožnily. Jeho ministerstvo pak upřesnilo, že vláda v Berlíně se má od rezoluce parlamentu distancovat.