Turecko si připomíná rok od událostí, které měly vést ke svržení Erdogana

Turecko si připomíná rok od krvavě potlačeného puče

Turecko si připomíná rok od krvavě potlačeného puče Zdroj: Blesk - Ramon Hofman a Reuters

Tisíce lidí v Istanbulu vyrazily na pochod k Mostu mučedníků, který má připomenout první výročí nezdařeného puče proti režimu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Při puči bylo 250 lidí zabito a přes 2000 zraněno. V zemi platí výjimečný stav, vláda řídí zemi pomocí dekretů. Ze zaměstnání bylo propuštěno více než 150 tisíc státních zaměstnanců údajně podporujících pučisty. Degradováno bylo 350 důstojníků.

Erdogan se již dnes v Ankaře zúčastnil mimořádné parlamentní schůze uspořádané na počet výročí. Podle plánu by se měl dostavit k Mostu mučedníků, který byl dříve znám pod názvem Bosporský most, a slavnostně odhalit památník na počest těch, kteří byli zabiti.

"Uplynul právě rok od nejtemnější a nejdelší turecké noci, která se nakonec změnila v jasný den," řekl dnes na mimořádné schůzi poslancům premiér Binali Yildirim. Poděkoval tisícům Turků, kteří se loni 15. července vydali do ulic na výzvu prezidenta, aby pučisty přemohli.

Opozice však v parlamentu vládu za její postup po puči kritizovala a uvedla, že turecká vláda přišla o historickou příležitost sjednotit zemi po nepodařeném puči. Obvinila ji také z podkopávání demokracie.

"Soudnictví bylo zničeno. Místo rychlé normalizace vytvořili trvalý výjimečný stav," prohlásil na adresu vlády vůdce největší opoziční strany Lidové republikánské strany (CHP) Kemal Kiliçdaroglu. Zástupce šéfa prokurdské Lidové demokratické strany (HDP) Ahmet Yildirim pak kritizoval masové propouštění a zatýkání poslanců HDP a vytkl vládě, že provedla druhý převrat.

Ze zosnování puče turecké vedení obviňuje duchovního Fethullaha Gülena, který žije v USA a v Turecku má řadu příznivců. Od loňského července turecký režim pozatýkal kvůli údajným vazbám na Gülenovo hnutí na 50 tisíc lidí. Duchovní ale tvrdí, že podíl na pokusu o převrat nemá.

Patnáctý červenec byl v Turecku na počest vítězství nad pučisty vyhlášen státním svátkem. Veřejná doprava je o víkendu v Istanbulu a Ankaře zdarma. Obě města dnes pořádají masové "pochody národní jednoty" za účasti tisíců lidí, na mostě přes Bospor v Istanbulu se večer uskuteční pietní akt na počest obránců režimu, kteří během puče zahynuli.

Erdogan se nejprve zúčastní pietních aktů v Istanbulu a v noci odletí do Ankary. Na parlamentní schůzi má pronést projev půldruhé hodiny po půlnoci, kdy na parlament před rokem pučisté svrhli první bomby.

Poslanci se tehdy před bombardováním museli skrývat ve sklepení. Při puči vojáci nasadili tanky a vrtulníky, obsadili televizní vysílač a pokusili se obklíčit letní prezidentovo sídlo.

Připomeňte si historii Turecka: