Turecký premiér: Netanjahu je stejný jako teroristé z Paříže

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu během návštěvy pařížského košer marketu, kde atentátník zabil čtyři rukojmí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu během návštěvy pařížského košer marketu, kde atentátník zabil čtyři rukojmí Zdroj: ctk

Turecký premiér Ahmet Davutoglu přirovnal předsedu izraelské vlády Benjamina Netanjahua k teroristům, kteří minulý týden zabili v Paříži 17 lidí. Srovnával je kvůli údajným masakrům, které Izraelci spáchali v Pásmu Gazy.

„Netanjahu spáchal stejně jako teroristé při masakrech v Paříži zločiny proti lidskosti, jelikož vede vládu, která masakruje děti hrající si na pobřeží Gazy,“ řekl Davutoglu.

Navázal tak na nepřátelskou rétoriku panující mezi Izraelem a Tureckem. V pondělí k ní přispěl i prezident Recep Tayyip Erdogan, když prohlásil, že nedokáže pochopit, jak se Netanjahu odvážil přijít na nedělní pařížský pochod zorganizovaný kvůli pařížským atentátům. Netanjahu mu v úterý vzkázal, že jde o ostudný výrok, které by měl odsoudit celý svět, jelikož válku proti terorismu lze vyhrát jedině v případě, že bude řízena jasným morálním přesvědčením.

Izraelsko-turecké vztahy jsou na bodu mrazu od roku 2010, kdy Izraelci při zásahu proti humanitární flotile mířící do Gazy zabili deset tureckých aktivistů. Erdogan loni v reakci na boje v Pásmu Gazy, při nichž zemřelo na 2200 Palestinců, prohlásil, že Izrael ve své brutalitě překonává Hitlera.

Paříže nechtěla Netanjahua ani Abbáse

Na pařížském pochodu byl kromě Netanjahua také předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás a rovněž Davutoglu. Netanjahu podle izraelských sdělovacích prostředků svou účast prosadil přes nesouhlas francouzského prezidenta Françoise Hollandea. Paříž prý chtěla, aby byl pochod výhradně projevem solidarity k Francii a aby na něj nepadly stíny jiných konfliktů.

Netanjahu stejně jako Abbás, jehož Francie také požádala, aby nejezdil, ještě v sobotu večer počítali s tím, že na manifestaci nebudou. V sobotu večer ale dva izraelští ministři oznámili, že do Paříže jedou a že se setkají s francouzskými Židy. Netanjahu nato ohlásil Francouzům, že do Paříže přece jen vyrazí. Podle Reuters se díky své ochrance dokonce protlačil do první řady a stanul poblíž Hollandea. Francouzský prezident na sobě dal své rozhořčení znát. Večer sice přišel na shromáždění do pařížské synagogy, ale jakmile k řečnickému pultu přistoupil Netanjahu, odešel.