Turecký prezident Erdogan se ujal funkce, složil přísahu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: ctk

Nový turecký prezident a dosavadní premiér Recep Tayyip Erdogan dnes v parlamentu složil slavnostní přísahu a ujal se tak vrcholného úřadu. Večer pak Erdogan pověřil sestavením nové vlády svého věrného spojence Ahmeta Davutoglua, bývalého ministra zahraničí. Erdogan je první přímo zvolenou hlavou tureckého státu; ve volbách před více než dvěma týdny získal 52 procent hlasů, a vyhrál tak již v prvním kole.

„Ve funkci prezidenta republiky slibuji na svou čest a na svou pověst, před velkým tureckým národem a jeho historií, že zajistím existenci a nezávislost státu,“ prohlásil Erdogan v přísaze. „Budu se řídit ústavou, vládou práva, demokracií… a principy sekulární republiky,“ dodal. Po slavnostní salvě zamířil nový prezident do mauzolea prvního tureckého prezidenta Mustafy Kemala Atatürka, kde položil věnec.

Erdogan vládl Turecku jako premiér od roku 2003 a podle stanov jeho proislámské umírněné Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) se již o další mandát pod záštitou strany nemohl ucházet. Nyní se předpokládá, že prezidentskému úřadu dodá širší pravomoci a že by dokonce mohly vzniknout podmínky pro vytvoření prezidentského systému. Dosavadní role tureckého prezidenta byla spíše reprezentativní, již nyní ale ústava dává úřadu větší moc. Například není možné napadnout prezidentova rozhodnutí u soudu.

Erdogan, který je již dvanáctým prezidentem Turecka, se bude moci po pěti letech ucházet o druhý mandát. Takový krok se očekává, neboť v minulosti politik opakovaně konstatoval, že v roce 2023 při oslavách stého výročí vzniku republiky chce stále vládnout.

Davutoglu nahradil ve středu Erdogana rovněž i ve funkci šéfa vládnoucí strany AKP. Jeho zvolení se předpokládalo, protože byl jediným kandidátem na funkci předsedy. Za svého nástupce si jej vybral sám nový prezident, který AKP vedl od jejího založení v roce 2001 a před delegáty o ní hovořil jako o „své lásce“, poznamenala agentura DPA. Složení nové vlády má být známo v pátek.

: