Turecký soud potvrdil trest vězení pro dva Čechy, kteří spolupracovali s Kurdy

Turecký nejvyšší soud potvrdil trest pro dva české občany, kteří byli soudem nižšího stupně odsouzeni k 75 měsícům vězení. ČTK to řekla mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová. Markéta Všelichová a Miroslav Farkas už v Turecku nemají další možnost odvolání, ale mohou se pokusit podat stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva, doplnila. Premiér Andrej Babiš novinářům řekl, že české úřady se budou snažit v případu angažovat.

"Nejvyšší soud v Ankaře potvrdil původní verdikt soudu nižší instance ve výši šest let a tří měsíců pro oba Čechy," uvedla Valentová. Ministerstvo se o rozsudku dozvědělo od právních zástupců Markéty Všelichové a Miroslava Farkase, kteří jsou v Turecku zadržováni od listopadu 2016. Byli odsouzeni za spolupráci s bojovníky milic syrských Kurdů YPG, které Ankara považuje za teroristickou organizaci.

Dvojice již v Turecku vyčerpala všechny možnosti, jak verdikt zvrátit, může se ale obrátit na Evropský soud pro lidská práva. "Česká republika se v případě podání stížnosti může připojit na stranu stěžovatele. Nelze ale předjímat, zda soud případ přijme," uvedla Valentová.

Ministerstvo zahraničí bude podle mluvčí případ dál sledovat. Náměstek ministra pro řízení právní a konzulární sekce Martin Smolek již požádal o jednání se zástupci tureckého ministerstva zahraničí a spravedlnosti.

O zapojení české diplomacie se zmínil i premiér. Chce se nejdřív poradit s ministrem vnitra Janem Hamáčkem, který řídí i resort zahraničí. "Určitě se budeme snažit angažovat přes nějaké naše kanály. V této chvíli ale nejsem schopen říct, jakým způsobem," řekl Babiš.

Všelichová a Farkas zůstávají ve věznici ve Vanu na jihovýchodě Turecka. Jejich fyzický stav je dobrý a jejich rodiny jsou v kontaktu s českou konzulkou, řekla Valentová.

Českou dvojici zadržely turecké úřady na hraničním přechodu s Irákem. Při kontrole u nich byly nalezeny materiály, letáky a fotografie, které podle Turků svědčily o tom, že oba zadržení patří ke kurdským milicím YPG nebo s nimi přinejmenším spolupracují. Češi tvrdili, že jsou humanitární aktivisté a že mířili do Iráku, kde chtěli zřídit polní nemocnici.