Tusk: Obnovení hraničních kontrol bylo nevyhnutelné

Donald Tusk

Donald Tusk Zdroj: ctk

Obnovení účinných hraničních kontrol na schengenské hranici není snadné rozhodnutí, jiná možnost ale není. Po schůzce s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem to řekl předseda Evropské rady Donald Tusk. Zdůraznil přitom, že je třeba se vrátit k normálnímu fungování schengenského systému volného pohybu osob. Na následné schůzce se slovinským premiérem Mirem Cerarem se oba lídři shodli na potřebě jednotného evropského řešení migrační krize.

„Návrat k uplatňování schengenských pravidel je jediný způsob, jak Schengen zachovat. Otázkou by tak nemělo být, zda to chceme udělat, ale jak to chceme udělat,“ uvedl Tusk ve Vídni.

Předseda Evropské rady do Vídně přijel nedlouho poté, co se pětice zemí (vedle Rakouska i Chorvatsko, Makedonie, Slovinsko a Srbsko) dohodla na posílení hraničních kontrol. Jejich rozhodnutí způsobilo, že se migranti začali hromadit v Řecku.

Země, kterou musíme obzvlášť podpořit, je Řecko

Podle Tuska je pochopitelné, že vzhledem k náporu imigrantů v Rakousku se zvyšuje frustrace. „Ale přesně v takové chvíli, jako je tato, musíme zachovat klid,“ řekl Tusk.

Předseda Evropské rady dodal, že unie by měla přistupovat koordinovaně nejen k ochraně vnější hranice EU, ale rovněž k humanitárním důsledkům svého rozhodnutí. „Země, kterou musíme obzvlášť podpořit, je Řecko,“ uvedl Tusk.

Od Turecka, odkud míří většina uprchlíků dál do Evropy, Tusk očekává intenzivnější spolupráci. „O tom budu jednat během návštěvy Turecka ve čtvrtek a v pátek,“ řekl Tusk, někdejší polský premiér.

S Cerarem se pak Tusk shodl na potřebě účinného uplatňování schengenských pravidel a jednotném evropském řešení migrační krize. „Dokud ale toto řešení není definováno a efektivně uplatňováno, je důležité, abychom nalézali řešení jdoucí tímto směrem,“ řekl k tomu Cerar, jehož citoval server listu The Slovenia Times. Pomoci je podle něj potřeba nejen Řecku, ale také Makedonii.