Tusk: Uznávám, ACTA se nehodí do 21. století

Donald Tusk

Donald Tusk Zdroj: profimedia.cz

Polsko neratifikuje kontroverzní dohodu proti padělatelství známou jako ACTA v její dosavadní podobě. Dnes to řekl polský premiér Donald Tusk. Polsko i Česko byly mezi 22 zeměmi Evropské unie, které koncem ledna v Tokiu podepsaly dohodu ACTA. "Neměl jsem pravdu, argumenty proti ACTA mě přesvědčily," řekl Tusk, který ACTA nejdříve podporoval. Dohoda se podle něho nehodí do 21. století.

Šéfům politických stran, které jsou stejně jako jeho Občanská platforma v Evropském parlamentu členem lidovecké frakce, Tusk navrhl, aby ACTA odmítli ve formě vyjednané Evropskou komisí.

„Nikdo není rád, když musí změnit názor, ale hříchem je zůstávat v omylu a nezměnit názor, když jsou k tomu jasné důvody,“ řekl Tusk.

Cílem dohody ACTA je posílit dodržování práv k intelektuálnímu vlastnictví, tedy boj proti šíření nelegálních kopií a padělků všeho druhu. Kritici ale tvrdí, že povede k omezení svobody na internetu.

Ratifikaci ACTA pozastavilo už několik zemí

Po vlně protestů na internetu i na ulicích měst Polsko ratifikaci ACTA už před časem pozastavilo. To samé udělala i česká vláda a několik dalších evropských zemí, mezi nimi například Bulharsko nebo Litva.

Dnes se pro to rozhodlo i Slovinsko. Jeho ministr hospodářství řekl, že vláda svůj názor na ACTA nezmění, dokud nevznikne rovnováha mezi ochranou autorských práv a lidskými právy.