Tuska kritizují za postoj k uprchlíkům. Podle Německa veřejnost rozděluje

Donal Tusk

Donal Tusk Zdroj: CTK

Předseda Evropské rady Donald Tusk si za svůj středeční komentář k uprchlické krizi vysloužil kritiků některých německých politiků. Bývalý polský premiér Tusk, který se dosud vyjadřoval zdrženlivěji a vyzýval unijní země k solidaritě, ve středu prohlásil, že kvóty na přerozdělení žadatelů o azyl nemají v EU podporu a že je třeba zpřísnit dosavadní politiku otevřených dveří.

„Že pan Tusk nyní zaujal tento postoj, je vzhledem k jeho roli, kterou zastává, neslýchané. Má spojovat a problémy řešit, ne se stavět na stranu odpíračů,“ řekl starosta německého přístavního města Brémy a předseda Konference premiérů zemských vlád (MKP) Carsten Sieling.

Německá europoslankyně za Zelené Rebecca Harmsová chce, aby Tusk co nejrychleji své postoje vysvětlil. Podle ní předseda Evropské rady v otázce migrační krize jen přispěl k dalšímu rozštěpení členských států, také se prý zdá, že jedná podle vnitropolitických zájmů Polska.

Eurokomisař pro migrace Dmitris Avramopulos za přístup k běženecké krizi ocenil Německo, které je vůči žadatelům o azyl vstřícné. Ostatní země podle Avramopulose berou ohled spíše na vnitropolitické zájmy než na své evropské závazky. V rozhovoru s listem Die Zeit prohlásil, že je nutné přestat dávat moc populistům a extrémistům a zastavit ty, kteří hrají na struny xenofobie.

Tusk mimo jiné zdůraznil, že uprchlickou otázku je třeba rázněji než dříve řešit i kvůli bezpečnosti, kterou se Evropa zabývá po nedávných pařížských útocích. Zpochybnil také údaje Mezinárodní organizace pro migraci (IOM), podle níž tvoří většinu lidí proudících v rámci migrační vlny do Evropy Syřané. Podle Tuska je jejich podíl asi třicet procent, zbytek jsou prý migranti bez práva na azyl, kteří by měli být vráceni zpět.

Maďarská vláda spustila kampaň proti kvótám na uprchlíky
Maďarská vláda spustila dnes tiskovou kampaň, která tvrdě napadá přerozdělování uprchlíků v Evropské unii podle kvót. Vláda hodlá kvóty ještě dnes napadnout u soudu EU.
Mnohé maďarské noviny dnes podle agentury AFP vyšly ze slogany vládní kampaně typu „kvóty zvyšují teroristické ohrožení“, anebo „v průměru každých 12 vteřin přijíždí jeden ilegální imigrant do Evropy“.
„Nevíme, jaké jsou jejich záměry“ a „nevíme, kolik teroristů se mezi nimi skrývá“, varuje kampaň, která má pokračovat také v rozhlase a televizi.
Vláda chystá také plakáty s výzvou „Braňme zemi!“