Tvrdý postoj řecké vlády vůči eurozóně má silnou domácí podporu

Řecký premiér Alexis Tsipras (vlevo) a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker (vpravo) během setkání v Bruselu (4. února 2015)

Řecký premiér Alexis Tsipras (vlevo) a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker (vpravo) během setkání v Bruselu (4. února 2015) Zdroj: CTK

Řecká vláda, kterou čeká náročné vyjednávání s partnery z Evropské unie o revizi splátek státních dluhů, má drtivou podporu veřejnosti. Podle agentury Reuters o tom svědčí zveřejněný průzkum veřejného mínění. Podle agentury ALCO totiž až 75 procent dotázaných podporuje vládní vyjednávací linii, na jejímž základě má skončit dosavadní mezinárodní program pomoci společně s vnucenými úspornými opatřeními a strukturálními reformami.

Na 67 procent oslovených navíc podle ALCO schvaluje celkové politické vize, které kabinet představil v těchto dnech v parlamentu.

Dnes o půlnoci místního času (23:00 SEČ) hlasuje řecký parlament o důvěře koaliční vládě levicové strany Syriza a nacionalistických Nezávislých Řeků. Společně mají obě uskupení ve 300členném zákonodárném sboru pohodlnou většinu 162 poslanců, takže se předpokládá, že kabinet důvěru hladce dostane.

Veřejná podpora může být podle Reuters vzpruhou pro levicového premiéra Alexise Tsiprase a ministra financí Janise Varufakise, kteří tvrdí, že plní mandát daný voliči v lednových předčasných parlamentních volbách. Varufakis se sejde s ministry financí eurozóny ve středu a Tsipras se zúčastní summitu vedoucích představitelů EU ve čtvrtek.