U Kramatorsku se dál bojuje. Terčem jsou radikálové, kteří zabili vojáky

Ukrajinský voják poblíž města Kramatorsk

Ukrajinský voják poblíž města Kramatorsk Zdroj: ctk/AP

U východoukrajinského Kramatorsku v noci na dnešek pokračovaly boje mezi ukrajinskými silami a povstaleckými bojovníky. Shodně o tom informují obě strany. Podle listu Ukrajinska pravda zřejmě pokračuje operace s cílem zlikvidovat skupinu, která v úterý nastražila krvavou léčku armádní jednotce.

Úřadující prezident Oleksandr Turčynov dnes v Kyjevě oznámil, že armáda dosáhla dvou výrazných úspěchů. V noci na dnešek prý zničila dvě vojenské základny proruských separatistů u Kramatorsku a u Slavjansku.

Ministerstvo obrany boje potvrdilo. Podle jeho informací jsou na straně vládních sil zranění, ale žádní mrtví. Povstalci přiznávají jednoho mrtvého a čtyři zraněné. Ukrajinska pravda s odvoláním na místní média napsala, že armáda stáhla k obci Varvarivka asi 30 kilometrů od Kramatorska velké síly, včetně vrtulníků.

Závěrečná etapa?

Šéf ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytro Tymčuk podle agentury Ukrinform upřesnil, že probíhá závěrečná etapa operace vedené proti „proruským teroristům“. Vesnice je podle něj v pevném obklíčení a ozbrojenci prý zaujali obranu v obytných domech, v nichž jsou také civilisté

Podle Ukrajinské pravdy se předpokládá se, že jde o operaci s cílem zlikvidovat ozbrojence, kteří v úterý přepadli jednotku ukrajinské armády, kterou dostali do léčky. Zabili přitom sedm vojáků, sedm zranili a zničili několik obrněných vozidel.

Samozvaný starosta Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov prohlásil, že vládní jednotky dostaly 24hodinové ultimátum k rychlému stažení. Pokud tak neučiní, přejdou prý povstalecké síly do ofenzivy.