U Libye si potopila loď s migranty, zemřelo nejméně 40 lidí

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Nejméně 40 lidí přišlo o život poté, co se u libyjského pobřeží východně od Tripolisu potopila loď přepravující migranty. Většina přistěhovalců pocházela ze subsaharské Afriky.

Loď se začala potápet asi 60 kilometrů východně od Tripolisu. „Podařilo se nám zachránit 52 migrantů z různých afrických států,“ řekl AFP mluvčí libyjského námořnictva. Z vody bylo podle něj zatím vytaženo 36 těl, 42 lidí se prý pohřešuje. Nehoda se stala v úterý, ale libyjské úřady o ní informovaly až dnes.

Libye se díky propustnosti svých hranic se subsaharskými zeměmi a blízkosti k Itálii a Maltě stala častou tranzitní cestou pro běžence, kteří se snaží dostat do Evropy. Mnozí běženci platí zločineckým gangům za cestu po moři z Libye více než 1000 dolarů.

Libyjská pobřežní stráž, námořnictvo i armáda mají špatné vybavení a nedostatečný výcvik. Libyjské úřady se proto snaží získat pomoc západních partnerů, aby omezily příliv ilegálních běženců směřujících přes Libyi do Evropy.

Loni se u sicilského ostrova Lampedusa potopila loď s asi 500 afrických uprchlíků, jež plula z libyjské Misuráty. Zemřelo nejméně 339 lidí, zachránit se podařilo jen 155 osob.