U Sachalinu se potopila ropná plošina, 49 lidí se pohřešuje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Ropná plošina Kolskaja, která se nad ránem převrátila u ostrova Sachalin na ruském Dálném východě, se později potopila. Z 67 lidí, kteří na ní pracovali, se jich podařilo zachránit 14. Záchranáři už z moře vytáhli čtyři mrtvá těla, dalších 49 zaměstnanců se podle ministerstva pro mimořádné události pohřešuje. V oblasti je nicméně ledová voda.

Plošina v Ochotském moři těžila ropu pro společnost Gazprom. Jejím provozovatelem byla společnost Arktikmorněftěgazrazvědka (AMNGR). V době, kdy k neštěstí došlo, plošinu vlekla tažná loď do přístavu, dostala se ale do bouře s až šestimetrovými vlnami. Bouří byla poškozena i jedna z tažných lodí.

„Plošina se převrátila asi 200 kilometrů od pobřeží ostrova Sachalin ve 12:45 místního času (02:45 SEČ),“ oznámilo ministerstvo. Na místo neštěstí byly okamžitě vyslány helikoptéry a průzkumná letadla, která hledají další lidi. Prezident Dmitrij Medveděv nařídil, aby byla záchranářům poskytnuta veškerá nezbytná pomoc.

Rusko je největším producentem energií na světě a nejvýznamnějším dodavatelem ropy, který stojí mimo Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC). Země se teď snaží urychlit průzkum nalezišť ropy a zemního plynu v pobřežních oblastech, čímž si chce vynahradit dlouhodobý pokles těžby z pevninských vrtů.

„Žádná ekologická hrozba zde není, plavidlo s sebou mělo minimum paliva, neboť je táhly dvě vlečné lodě,“ řekl podle agentury Reuters mluvčí AMNGR. Ta je součástí státní společnosti Zaruběžněfť.

Vyšetřovatelé za pravděpodobnou příčinu nehody označili porušení bezpečnostních předpisů během vlečení plošiny. Provozovatel prý také dostatečně nepřihlédl k špatnému počasí.