U syrské Palmýry se dál bojuje, město stále drží teroristé z IS

pohled na památky v městě Palmýra,

pohled na památky v městě Palmýra, Zdroj: ctk

Na předměstí historického syrského města Palmýra zuří tvrdé boje mezi oddíly Islámského státu (IS) a syrskými jednotkami, které se od počátku března snaží město dobýt. Podle agentury SANA se armádě podařilo obsadit několik návrší v okolí Palmýry, město samo ale zatím dál drží teroristé.

Oddíly syrské armády se podle agentury AP ve čtvrtek krátce dostaly až do města, ale byly postupně vytlačeny zpět. Nyní se bojuje o přístupy do Palmýry, syrská armáda dokončuje obklíčení.

Ruská média potvrdila, že během čtvrtečních bojů zahynul u Palmýry důstojník ruských speciálních sil, který naváděl ruské bombardéry na teroristické cíle. Rusko nasadilo své letectvo do bojů v Sýrii loni na podzim, nedávno ale prezident Vladimir Putin nařídil část kontingentu stáhnout. V Sýrii zůstaly posádky, které mají zajišťovat dohled nad plněním příměří, a také poradci.

Syrská armáda zahájila boj o Palmýru, zahrnutou do seznamu světového dědictví UNESCO, 7. března. Palmýra byla ve starověku významnou zastávkou na trase karavan. Dnes leží v poušti a je v ní rozsáhlé a cenné archeologické naleziště. IS archeologickou lokalitu zaminoval a zničil dva chrámy Belův a Baal-Šaminův.

Paweł Smoleński: Politický islám je atraktivní kvůli západnímu rasismu