Ukrajina chystá protiruské sankce. Na seznamu je i Gazprom

Gazprom

Gazprom Zdroj: Thawt Hawthje

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podepsal zákon umožňující uvalit sankce na ruské společnosti a představitele podporující separatisty na východě Ukrajiny. Na seznamu je prý i ruský plynárenský koncern Gazprom.

Mezi Kyjevem a separatisty nyní platí křehké příměří. Porošenko podle agentury Reuters ujistil, že přeskupování vládních jednotek na východě země není přípravou na novou ofenzívu, ale má zajistit obranu územní celistvosti země. Ukrajinský parlament schválil zákon o sankcích, zaměřených proti „zahraničním společnostem“ a „zahraničním představitelům“ v polovině minulého měsíce.

Ukrajinská vláda předem připravila seznam 172 lidí a 65 podniků, většinou z Ruska, kteří slovy premiéra Arsenije Jaceňuka „financují terorismus“. Sankce se mají týkat institucí a lidí, kteří podporovali připojení Krymu k Rusku nebo se podílejí na financování aktivit proruských povstalců bojujících na východě Ukrajiny.

Gazprom na seznamu

Zákon dává ukrajinské Radě národní bezpečnosti a obrany právo zavést prakticky jakákoli sankční opatření včetně zmrazení účtů, zákazu přeletů letadel, blokování obchodních a licenčních smluv či zastavení tranzitu energetických surovin. Na seznamu je prý i ruský plynárenský koncern Gazprom.

Právě možnost zastavení dodávek ropy a plynu do Evropy vyvolává obavy jak evropských zákazníků, tak ruských dodavatelů, kteří ukrajinské ropovody a plynovody využívají. V případě rozhodnutí rady o nejzávažnějších sankcích, postihujících celá odvětví, je podle Interfaxu zapotřebí i prezidentův výnos a schválení v parlamentu během 48 hodin.