Ukrajina obžaluje Janukovyče za vlastizradu kvůli údajnému požádání Putina o vojenskou pomoc

Janukovyč a Putin

Janukovyč a Putin Zdroj: Reuters

Exprezident Ukrajiny Viktor Janukovyč
Exprezident Ukrajiny Viktor Janukovyč
3
Fotogalerie

Ukrajinská vojenská prokuratura obžaluje bývalého prezidenta Viktora Janukovyče z vlastizrady. Příslušný obžalovací spis předá soudu. Řekl to ukrajinský vojenský prokurátor Ruslan Kravčenko ve vysílání ukrajinské televizní stanice 112.

Ukrajinský vrchní státní zástupce Jurij Lucenko na tiskové konferenci v Kyjevě řekl, že k obžalobě exprezidenta z vlastizrady mají vyšetřovatelé dostatek důkazů. Podle žalobců Janukovyč na jaře roku 2014 požádal Rusko o vojenskou pomoc, aby potlačil prozápadní povstání v Kyjevě. Lucenko také řekl, že soud s exprezidentem se uskuteční i v jeho nepřítomnosti.

Ačkoli Janukovyč popírá, že ruské jednotky pozval, prokuratura se odvolává na vyjádření bývalého ruského vyslance v OSN Vitalije Čurkina. Ten v Radě bezpečnosti OSN argumentoval dopisem, ve kterém Janukovyč žádá ruského prezidenta Vladimira Putina o vojenskou pomoc. Na videozáznamu Čurkin údajně ukazuje fotokopii dopisu.

Podle prokuratury o dopise hovořil i Putin a v roce 2014 o něm jednal ruský parlament. "Putin se obrátil na parlament s žádostí o vyslání ruských jednotek na Ukrajinu. V důsledku toho došlo později k anexi Krymského poloostrova," řekl prokurátor Kravčenko. Jako důkaz uvádí prokurátor videozáznam z jednání ruského parlamentu.

Janukovyč se v současné době ukrývá v Rusku, kam uprchl v únoru 2014. Tehdy v Kyjevě při bojích demonstrantů s policií zahynulo sto lidí. V kauze vlastizrady je ochoten vypovídat, nikoli ale na území Ukrajiny. Rusko dříve nabídlo vyslechnout exprezidenta na svém území vlastními orgány za přítomnosti ukrajinských vyšetřovatelů. To ale ukrajinská prokuratura odmítá.