Ukrajina: Proruští ozbrojenci s kalašnikovy obsadili radnici v Doněcku

Vojáci z 25. brigády ukrajinské armády, kteří přešli k proruským separatistům ve Slavjansku na východě Ukrajiny.

Vojáci z 25. brigády ukrajinské armády, kteří přešli k proruským separatistům ve Slavjansku na východě Ukrajiny. Zdroj: ctk/AP

Proruští demonstranti dobývají policejní stanici ve městě Horlivka
Proruští demonstranti dobývají policejní stanici ve městě Horlivka
Proruští demonstranti dobývají policejní stanici ve městě Horlivka
Protest na podporu Ukrajiny v gruzínském Tbilisi
Proruský ozbrojenec ve městě Slovjansk
6
Fotogalerie
Navzdory včera zahájené protiteroristické operaci ukrajinské armády přicházejí z východu země další zprávy o aktivitách proruských radikálů. Nejnověji ozbrojenci vybavení kalašnikovy převzali kontrolu nad radnicí v Doněcku. Separatisté kontrolují úřady a policejní stanice v nejméně osmi městech regionu. Kyjev dnes obvinil Rusko z vývozu terorismu na Ukrajinu.

Mluvčí radnice Maxim Rovinskij upřesnil, že na obsazení objektu se podílelo nejméně třicet mužů v neoznačených vojenských uniformách, kteří měli u sebe lovecké pušky, pistole a nože. Do budovy vnikli kolem desáté hodiny dopoledne místního času (09:00 SELČ).

Původně se objevily informace, že ozbrojenci nekladli žádné požadavky. Později ale Rovinskij sdělil, že požadují, aby se ve městě konalo referendum, které oblasti zajistí větší autonomii.

Bizarní situace

„Policie nijak nezasáhla. Popsal bych tu situaci jako bizarní… Požadují, aby ukrajinský parlament přijal zákon o místních referendech,“ dodal mluvčí. Kolem budovy prý ozbrojenci začali budovat barikády, nicméně pouštějí zaměstnance radnice dovnitř i ven a souhlasili s tím, že nebudou narušovat jejich práci.

V Doněcku byla podobně jako v jiných východoukrajinských městech situace v posledních dnech velmi napjatá. Proruští separatisté zde obsadili policejní stanici a již 5. dubna se zmocnili sídla místního gubernátora. O dva dny později vyhlásili vlastní Doněckou republiku a požádali o ruskou vojenskou pomoc.

Vládní budovy prý obsazují ruští výsadkáři

Ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema prohlásil, že na obsazování vládních budov se podílejí ruští výsadkáři, kteří se podle něj pohybují ve městech Slavjansk a Kramatorsk.

„Identifikovali jsme ty muže ve Slavjansku a Kramatorsku a jde o příslušníky ruské výsadkové jednotky Kupjanka-1, která pochází z Moskvy. Nyní operují na území Ukrajiny,“ uvedl Jarema. Podle něj jsou informace od ruského prezidenta Vladimira Putina a ministra zahraničí Sergeje Lavrova, že v zemi nejsou žádní ruští vojáci, lživé.

Reportéři z místa ohlásili, že do města Slavjansk dnes dorazilo šest obrněných transportérů s ruskými vlajkami. Proruští separatisté na kontrolních stanovištích u vjezdů do města je prý bouřlivě vítali. Vojáci na sobě měli uniformy a v rukách automatické zbraně. Jak uvedla agentura AP, jeden z vojáků jejímu reportérovi řekl, že jeho jednotka byla součástí 25. brigády ukrajinských vzdušných sil a že přešla na stranu proruských separatistů.

Proruští ozbrojenci ve Slavjansku na východě UkrajinyProruští ozbrojenci ve Slavjansku na východě Ukrajiny | ctk/APProruští ozbrojenci na obrněném vozidle ve Slavjansku (ČTK/AP).

Proruští separatisté od víkendu obsazují vládní a policejní budovy v některých městech na východě Ukrajiny. Na akcích se podílejí vyzbrojení muži v uniformách bez identifikačních znaků. Připomínají tak neoznačené ruské vojáky, jejichž akce před několika týdny předcházely rychlé a Západem neuznané ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes obvinil Rusko, že na Ukrajinu vyváží terorismus. Moskva podle něj prostřednictvím svých lidí nasazených přímo na východě země pomáhá tamním proruským ozbrojencům. „Ruská vláda musí okamžitě odvolat členy svých zpravodajských a jiných diverzních skupin, odsoudit činnost teroristů a žádat, aby opustili obsazené budovy,“ řekl premiér během jednání vlády v Kyjevě.

Moskva stále popírá, že by se vměšovala do ukrajinských záležitostí, a tvrdí, že Západ nepředložil jediný důkaz pro nařčení, že za vyhrocením situace na ruskojazyčném východě Ukrajiny stojí ruští agenti či vojáci.