Ukrajina prý v Kramatorsku nasadila vrtulníky v barvách OSN

ilustrační foto, jedna z helikoptér UN při letu

ilustrační foto, jedna z helikoptér UN při letu Zdroj: AP, Emanuel Ekra

Úředníci Organizace spojených národů vyšetřují informace o tom, že ukrajinské vojenské složky nasadily v rámci svých operací poblíž Kramatorsku také vrtulníky s identifikačními prvky OSN. "Pokud tak opravdu Kyjev učinil, jde o hrubé porušení mezinárodních smluv," uvedlo podle agentury ITAR-TASS tiskové oddělení odboru mírových operací OSN.

Mluvčí dodal, že OSN je nyní v kontaktu s ukrajinskými orgány a zjišťuje podrobnosti. Zároveň zdůraznil, že veškerá vládní technika, která byla dříve poskytnuta k nasazení v mírových operacích OSN, avšak již byla vrácena, měla být neprodleně zbavena veškerých značení OSN.

„Použití symbolů UN (United Nations) je autorizováno pouze v operacích, které OSN vyžádala a schválila,“ doplnil mluvčí. Ukrajinské vrtulníky působily v rámci misí OSN například v Demokratické republice Kongo, dodala agentura.

O pozorování helikoptér v barvách OSN s patřičným označením UN poblíž Krematorsku dříve informovala některá média, podle nich šlo znaky UN vidět na třech bojových helikoptérách Mi-24 a jedné Mi-8.