Ukrajina se normalizuje, protesty jsou slabší než před svátky

V ulicích Kyjeva se nadále demonstruje proti vládě.

V ulicích Kyjeva se nadále demonstruje proti vládě. Zdroj: CTK

Útok na jednu z hlavních postav oranžové revoluce, bývalého ministra vnitra Jurije Lucenka, dal ukrajinským protestům po sváteční pauze nový impulz. Povzbudil také další debaty Západu o sankcích vůči představitelům země. Zdá se však, že prosincové nadšení protivládních aktivistů se už nevrátí a vývoj v zemi směřuje k normalizaci situace.

Lidé po kritizovaném policejním zákroku v neděli opět vyrazili do ulic. Demonstrace v centru Kyjeva se však tentokrát zúčastnily maximálně desítky tisíc nespokojenců volající po bližší spolupráci Ukrajiny s Evropskou unií. Během největšího prosincového protestu jich bylo až půl milionu.

Šéfové opozice zřejmě i proto projevují ještě větší bezradnost než na počátku vlny demonstrací. „Jaké budou další kroky? Budeme bojovat, pokojně protestovat,“ promluvil ke shromáždění nejvýraznější z trojice lídrů Vitalij Kličko. Jasné plány ale nenabídl.

Předseda parlamentu Volodymyr Rybak včera připomněl, že se opozice nemůže pokusit odvolat vládu Mykoly Azarova dříve než příští měsíc. „Čtvrtého února začíná další zasedání. Pokud bude konkrétní návrh, tato otázka může být v parlamentu otevřena,“ podotkl. V tuto chvíli se však neočekává, že by podobný návrh prošel.

Aktuálnější výzvou pro odpůrce vlády bude čtvrteční schvalování rozpočtu na tento rok, v němž se má zhmotnit domluvená ruská pomoc. Protestující čekají, že se opozice pokusí proces zablokovat. „Rozpočet bude přijat tento týden, protože Ukrajina bez něj nemůže fungovat a plnit své závazky,“ je přesvědčen Rybak. Vládní Strana regionů na podporu přijetí materiálu včera uspořádala demonstraci.

Organizátoři protestů se zase snažili mobilizovat lidi a svolat dobrovolníky do Kyjeva zprávou, že vláda na středu údajně plánu je velký pokus o rozehnání akce. Zatím není jasné, nakolik byla jejich výzva účinná. Na straně režimu však stojí i počasí. Příští týden se v zemi očekává příchod studené fronty, teploty by mohly klesnout až k minus 20 stupňům.

Analýza: Ukrajina Rusko potřebuje, krizí zasažená EU ji vlastně ani nechce