Ukrajina zničila konvoj obrněnců, který prý z Ruska vpadl na její území

Ruská jednotka poblíž ukrajinské hranice u Rostova na Donu

Ruská jednotka poblíž ukrajinské hranice u Rostova na Donu Zdroj: ctk/AP

Ukrajinské dělostřelectvo zničilo většinu kolony ruských ozbrojených vozidel, která údajně pronikla na Ukrajinu. Oznámila to kancelář ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Rusové průnik svých obrněnců na území Ukrajiny popřeli.

Zprávu o vojenské koloně zveřejnil s odvoláním na očité svědectví svého zpravodaje britský list The Guardian. Jeho informaci potvrdilo velení ukrajinské armády.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko o invazi bojových vozidel telefonicky hovořil s britským premiérem Davidem Cameronem a řekl mu, že „velkou část tohoto materiálu v noci zničilo ukrajinské dělostřelectvo“, uvedla kancelář ukrajinského prezidenta. Britské ministerstvo zahraničí oznámilo, že si kvůli údajné invazi obrněnců předvolalo k vysvětlení ruského velvyslance v Londýně Alexandera Jakovenka.

Mluvčí ruských pohraničníků ale odmítl podobné zprávy potvrdit. „Pohraniční služba v Rostovské oblasti tuto informaci nepotvrzuje,“ řekl ruské agentuře RIA Novosti mluvčí pohraničníků, důstojník kontrarozvědky Nikolaj Sinicyn. Ruská pohraniční stráž je organizační součástí ruské kontrarozvědky FSB.

Přes hraniční přechod Izvaryne, který kontrolují vzbouřenci, podle Guardianu pronikla na ukrajinské území kolona 23 ruských bojových vozidel, cisteren s palivem a doprovodných automobilů. Konvoj údajně čekal na ruské straně hranic a po setmění hranice překročil.

Informaci médií o ruské invazi dnes potvrdil i generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. „Uplynulou noc jsme zaznamenali ruský vpád, překročení ukrajinské hranice,“ prohlásil Rasmussen v Kodani.

Ruské ministerstvo obrany to naopak popírá. „Žádná ruská vojenská kolona nepřekročila rusko-ukrajinskou hranici ani v noci, ani během dne,“ tvrdí ministerstvo.

Evropští ministři vyzvali Moskvu k zastavení nepřátelských akcí
Ministři zahraničí EU na závěr mimořádného zasedání v Bruselu vyzvali Rusko, aby okamžitě zastavilo veškeré nepřátelské akce na hranicích s Ukrajinou a aby stáhlo své síly z této hranice. Jakoukoli jednostrannou ruskou vojenskou akci na Ukrajině by považovali za bezostyšné porušení mezinárodního práva. Ministři naléhali na Moskvu, aby „okamžitě zastavila všechny podoby nepřátelských akcí“ na rusko-ukrajinské hranici, vyplývá ze závěrečného prohlášení ministrů, mezi nimiž byl i šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. EU je podle závěrečného prohlášení nadále připravena zvažovat další sankce proti Rusku ve světle vývoje situace.

Za alarmující zprávy označil informace o ruském vojenském konvoji britský ministr zahraničí Philip Hammond. Takový ruský postup by mohl mít vážné následky, řekl novinářům. „Jsou-li skutečně na ukrajinském území ruští vojáci nebo ruská vozidla, musejí okamžitě odejít, protože následky by mohly být velmi vážné,“ varoval ministr.

Podle litevského ministra zahraničí se v noci přes hranici do Ukrajiny dostalo až 70 kusů ruské bojové techniky. Linas Linkevičius to dnes řekl novinářům v Bruselu. „Situace na Ukrajině nás velmi znepokojuje. Mnoho se hovoří o takzvaném humanitárním konvoji, ale zároveň pokračuje eskalace a objevují se zprávy, že během noci se 70 kusů bojové techniky přesunulo přes hranice,“ prohlásil litevský ministr, který se dnes v Bruselu zúčastní ministerské schůzky Evropské unie.

Velení ukrajinské protipovstalecké operace dnes zprávy o přesunu ruských zbraní potvrdilo. Hranice podle jeho informací překročila kolona ruských bojových vozidel pěchoty a terénních vozů Ural. Všechna vozidla jsou prý označena identifikačními znaky ruské armády. Přesný počet vozů zařazených do kolony ukrajinské velení nezná, konvoj prý ale není příliš početný. Na několika nákladních automobilech byli údajně spatřeni ozbrojení vojáci.

Osvobozování Doněcku a Luhansku
Ukrajinská armáda mezitím zahájila osvobozovací boje v Doněcku a Luhansku. Kyjev totiž dokončil přípravu likvidace separatistů, aby nyní mohl zahájit vlastní operaci. Ta neskončí v řádu jednoho nebo dvou dnů, bližší termíny odmítl armádní mluvčí Andrij Lysenko uvést. „Byly vypracovány plány obklíčení a blokování dodávek čerstvých sil a výzbroje. Operace začala. O jejích pozitivních následcích budeme informovat,“ řekl Lysenko bez dalších podrobností.

V neděli mají o situaci na Ukrajině jednat v Berlíně ministři zahraničí Ukrajiny Pavlo Klimkin, Ruska Sergej Lavrov, Německa Frank-Walter Steinmeier a Francie Laurent Fabius, oznámil dnes Klimkin.

V Rusku dnes podle Kremlu jednali „o široké škále otázek“ šéfové kanceláří ruského a ukrajinského prezidenta, Sergej Ivanov a Boris Ložkin. Mimo jiné prý hovořili právě o formátu chystaných nedělních rozhovorů mezi šéfy diplomacií v německé metropoli.