Ukrajinci zakázali vstup novinářům BBC i Berlusconimu. Teď ustupují

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: CTK

Nesouhlasnou reakci dnes vyvolalo rozhodnutí Kyjeva označit za nežádoucí osoby desítky zahraničních novinářů, kteří přinášejí informace z Ukrajiny a proruské vzpoury na východě země. Fakticky označení znamená zákaz vstupu, případně okamžité vyhoštění. Proti postihu kolegů se postavila kyjevská odbočka mezinárodního Výboru na ochranu novinářů (CPJ), podle britské BBC jde o "ostudný útok na svobodu tisku". Pod tlakem protestů prezident Petro Porošenko částečně ustoupil.

Porošenko ve středu podepsal dekret o seznamu zhruba 400 nežádoucích osob a 90 podniků, které podle něj svým jednáním ohrožují ukrajinskou národní bezpečnost, svrchovanost a územní celistvost.

Kromě řady ruských i zahraničních politiků, mezi nimiž jsou i český senátor Jaroslav Doubrava ze sdružení Severočeši.cz a místopředseda neparlamentní nacionalistické Národní demokracie Ladislav Zemánek, se na seznamu ocitlo i 34 novinářů a sedm blogerů ze zahraničí, mimo jiné z Británie, Německa, Španělska a Bulharska.

Označovat novináře za možnou hrozbu pro národní bezpečnost není úměrná reakce

CPJ dnes nad Porošenkovým krokem vyjádřil zklamání. „Vládě se může líbit či nelíbit novinářská produkce, označovat ale novináře za možnou hrozbu pro národní bezpečnost není úměrná reakce,“ prohlásila šéfka kyjevské kanceláře CPJ Nina Ogňanovová. Protestní hlasy se ozvaly i z vídeňského sídla Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Podle agentury Reuters je zařazení západních novinářů na černou listinu gólem Kyjeva do vlastní branky. Ukrajina ve svém nynějším konfliktu s Ruskem zahraniční novináře potřebuje a jejich postih bude kontraproduktivní. S rozhodnutím nesouhlasí ani vlivný ukrajinský politolog Volodymyr Fesenko. „Je to přehnané. Sankce nadělají víc škody než užitku, Kyjev měl projevit větší pružnost,“ řekl Fesenko.

Ostudný útok

Britská BBC, jejíž dva zpravodajové se na seznamu také ocitli, označila krok Kyjeva za ostudný útok na svobodu tisku. „Sankce jsou naprosto nepatřičným a nevysvětlitelným krokem proti pracovníkům BBC, kteří o situaci na Ukrajině podávají nezávislé a objektivní informace. Ukrajinská vláda je ze sankčního seznamu musí okamžitě odstranit,“ prohlásil zahraniční editor BBC Andrew Roy.

Porošenko dnes po vlně protestů alespoň částečně ustoupil. Podle agentury Unian nařídil, aby ze seznamu nežádoucích osob byli vyškrtnuti dva zpravodajové BBC a jejich ruský kameraman. Ukrajinský ministr informací Jurij Stec krátce nato oznámil, že seznam novinářů bude co nejdřív přehodnocen, a ti, kdo „respektují profesní standardy“, budou ze sankcí vyjmuti.

Ukrajinská tajná služba SBU, která podle médií měla při sestavení seznamu hlavní slovo, dnes oznámila naopak jeho další rozšíření. Prominentním postiženým bude tentokrát bývalý italský premiér Silvio Berlusconi, jehož pobyt na Ukrajině prý „není žádoucí s ohledem na bezpečnost státu“. Zákaz potrvá tři roky.