Ukrajině nedělají starost jen boje s rebely. Kvůli zmatkům má dva premiéry

Arsenij Jaceňjuk

Arsenij Jaceňjuk Zdroj: ctk

Pokračující tvrdé boje na východě země a poslanecké zmatky v Kyjevě znovu ukázaly na míru destabilizace Ukrajiny, která už bezmála půl roku čelí tlaku separatistů podporovaných Moskvou. V zemi od čtvrtka fakticky panuje dvojvládí, když rezignaci dosavadního premiéra Arsenije Jaceňuka parlament neprojednal a vláda už jmenovala Volodymyra Hrojsmana jeho nástupcem.

Volení zástupci ignorují klíčové zákony předložené ke schválení a odhlasovali odložení schůze na polovinu srpna. Mimořádné volby jsou plánovány na říjen.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko poslal šéfovi parlamentu Oleksandru Turčynovovi dopis, v němž vyzval sněmovnu k hlasování o důvěře vládě. Čtvrteční rozpad koalice podle hlavy státu není právním důvodem pro demisi kabinetu a nesmí paralyzovat chod státu. „Sněmovna je povinna dál řešit otázky státní důležitosti,“ napsal prezident se zřejmým odkazem na bojové operace proti povstalcům na východě země.

Hlasování rozpustili

O demisi premiéra, která automaticky znamená i rezignaci celé vlády, měl parlament hlasovat dnes, ale schůze byla bez hlasování rozpuštěna. Poslanci nezařadili do programu ani hlasování o dvou klíčových prezidentských návrzích, které se týkají rozpočtové podpory bojových operací na východě a změny statusu strategických ukrajinských plynovodů.

Nová parlamentní schůze, na níž by poslanci měli projednat Jaceňukovu rezignaci, se uskuteční 12. srpna. Někteří poslanci podle agentury Unian usilují o to, aby se sněmovna sešla na mimořádné schůzi už během příštího týdne.

Nové sankce

V Bruselu mezitím skončilo jednání velvyslanců Evropské unie, kteří se dohodli na obsahu nových protiruských sankcí. Seznam osob a firem, které mají být jejich cílem, má Brusel zveřejnit ještě dnes. Po diskusi, která trvala celý čtvrtek a skončila dnes v poledne, vyzvali ambasadoři Evropskou komisi, aby vypracovala konkrétní právní rámec postihu, který by měl být předložen ke schválení příští týden.

V reakci na ruský postup hodlá EU výrazně omezit aktivity ruských bank se státní účastí na finančních trzích a podvázat hospodářský rozvoj Ruska do příštích let. Sankce by se mohly týkat kapitálového trhu, obrany nebo moderních technologií využitelných v energetice. Není vyloučeno, že o jejich konečné podobě rozhodne unijní summit.

Moskva varuje Kyjev

Ruské ministerstvo obrany Kyjev varovalo před údajně opakovanými dopady ukrajinských střel do ruských pohraničních regionů. Do Kujbyševského okresu v ruské Rostovské oblasti, který přiléhá z jihu k místům bojových operací na Ukrajině, dnes prý dopadlo 40 ukrajinských granátů. Informace o obětech ministerstvo nemá.

Ve východoukrajinském Doněcku v noci pokračovaly tvrdé boje mezi vzbouřenci a ukrajinskou armádou, oznámilo v Kyjevě velení armádní protipovstalecké operace. Prakticky ze všech čtvrtí se ozývala střelba a výbuchy, několik civilistů zahynulo. Silné bojové operace pokračují v okolí doněckého i luhanského letiště.