Ukrajinská armáda dobyla městečko Mykolajivka

Boje na Ukrajině

Boje na Ukrajině Zdroj: ctk

Ukrajinské jednotky během obnovené ofenzivy proti proruským separatistům na východě Ukrajiny osvobodily městečko Mykolajivka (rusky Nikolajevka) v Doněcké oblasti. Oznámila to agentura Unian s odvoláním na šéfa ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytra Tymčuka. Bojovalo se také v Doněcku a Luhansku. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier opět vyzval ke schůzce kontaktní skupiny, která se má pokusit mírovou cestou vyřešit krizi na Ukrajině.

Operace v Mykolajivce se podle Tymčukova centra neobešla bez ztrát: vládní jednotky přišly o dva vojáky, čtyři další utrpěli zranění. Armáda zároveň tvrdí, že zlikvidovala nejméně 150 rebelů. Do boje vojsko nasadilo i dělostřelectvo a letectvo, s jejichž pomocí prý zničilo opěrné body povstalců i sklad munice.

Podle ukrajinských úřadů od poloviny dubna v bojích s povstalci zahynuly dvě stovky příslušníků vládních sil a více než šest stovek dalších utrpělo zranění.

Šéf ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Parubij agentuře AP řekl, že od konce příměří, které po deseti dnech vypršelo v pondělí, zaznamenaly vládní síly značné úspěchy. Mimo jiné ovládly 17 vesnic a od povstalců vyčistily přes dvě desítky měst, takže nyní kontrolují dvě třetiny východních oblastí. Z 36 rajónů (okresů) Doněcké a Luhanské oblasti jich prý vojsko ovládlo třiadvacet. Každá z obou oblastí se dělí na 18 rajónů.

Rebelové: Ostřelovali nás, ale nyní je už vše stabilní

Rebelové z Doněcka oznámili, že město v noci čelilo těžkému ostřelování, nyní je tam prý situace ale stabilní. Také představitelé luhanských povstalců uvedli, že v noci armáda zahájila ostřelování předměstí Luhanska a že několik střel dopadlo i do centra. Dělostřelecký granát prý zabil ženu, jeden muž byl zastřelen a povstalci hlásí také asi deset zraněných civilistů. Podle rebelů několik střel vážně poškodilo onkologickou kliniku.

Luhanský starosta Serhij Kravčenko vyzval všechny bojující strany, aby zastavily vojenské akce a začaly okamžitě vyjednávat. Šéf nikým neuznané Luhanské lidové republiky Valerij Bolotov mezitím oznámil, že rozpustil vládu. Bez dalších podrobností pouze uvedl, že úřadující ministerský předseda Marat Baširov do týdne předloží návrh složení nového kabinetu.

Steinmeier opět vyzval k plnění dřívějších dohod

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier dnes opět vyzval k naplnění dohody ze středeční ministerské schůzky v Berlíně, kde se svými kolegy z Francie, Ukrajiny a Ruska jednal o krocích k uvolnění ukrajinské krize. Ještě do soboty 5. července by se k dalšímu jednání o příměří měla sejít třístranná kontaktní skupina, v níž budou zástupci Ukrajiny, Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Žádný termín schůzky ale doposud ohlášen nebylo.

Rusko dnes oznámilo, že v souvislosti se čtvrtečním ostřelování ruského hraničního přechodu Novošachtinsk zahájilo vyšetřování, neboť incident prý nese jasné známky toho, že cílem bylo zabít ruské občany. Agentura ITAR-TASS s odvoláním na tajnou službu FSB uvedla, že za střelbou stojí ukrajinské jednotky, Kyjev již dříve připsal odpovědnost za útok separatistům. Při ostřelování nebyl nikdo zraněn, střepiny dělostřeleckého granátu prý ale poškodily dvě budovy. Moskva vyšetřuje také okolnosti červnového ostřelování několika obydlených míst v Rostovské oblasti v Rusku.

Ukrajinské ministestvo zahraničí dnes ohlásilo, že poslalo Rusku diplomatickou stížnost kvůli „hrubému a systematickému narušování“ vzdušného prostoru Ukrajiny. Například ve čtvrtek se podle Kyjeva odehrály dva takové incidenty. V jihoukrajinské přístavním městě Oděsa v noci na dnešek otřásl výbuch vojenskou budovou, kde sídlí odvodová komise. Jeden člověk podle ITAR-TASS utrpěl zranění. Příčinu exploze úřady vyšetřují.