Ukrajinská armáda zahájila další etapu mobilizace

Příslušník ukrajinské armády

Příslušník ukrajinské armády Zdroj: ctk

Na Ukrajině byla zahájena šestá etapa částečné mobilizace a podle ukrajinské agentury Unian by se mohla týkat až 50 tisíc lidí. Za posledních 24 hodin v bojích na východě země zahynuli tři vojáci a 14 jejich kolegů bylo zraněno.

Velení armády bez jakéhokoli číselného údaje oznámilo, že podmínky mobilizace jsou stejné jako při předchozí etapě. V lednu vojenský prokurátor řekl, že by se šestá vlna mohla týkat až 50 tisíc lidí. Armáda shání průzkumníky, tankisty, střelce, mechaniky, řidiče, signalisty a inženýry.

Proruští separatisté na Donbasu podle armády za jediný den podnikli 79 útoků na pozice ukrajinské armády, což se blíží četnosti bojů před dohodnutím únorového příměří.

„Útoků neubývá a na některých místech se blíží otevřeným vojenským operacím,“ řekl armádní mluvčí Andrij Lysenko. Separatisté tvrdí, že armáda v noci ostřelovala jejich pozice z tanků. Od zahájení bojů loni v dubnu přišlo na východě Ukrajiny o život přes 6 tisíc lidí. Ze země uprchlo podle OSN skoro 880 tisíc osob a dalších 1,3 milionu lidí, kteří byli nuceni opustit své domovy, jsou uprchlíky ve vlastní zemi.