Ukrajinská ekonomika propadne o 9,5 procenta, předpovídá centrální banka

Ukrajinská vlajka

Ukrajinská vlajka Zdroj: ctk/AP

Ukrajinská centrální banka dnes zhoršila výhled domácí ekonomiky a čeká nyní pokles o 9,5 procenta proti dosavadnímu odhadu 7,5 procenta. V příštím roce by ale měla ekonomika oživit a hrubý domácí produkt (HDP) stoupne o tři procenta, sdělila banka podle agentury Reuters.

Loni se HDP Ukrajiny propadl o 6,8 procenta pod tlakem politických otřesů, finančních potíží a povstání separatistů v průmyslových regionech na východě země.

Banka upozornila na to, že v případě obnovení bojů na východě Ukrajiny by se výhledy mohly zhoršit. „Makroekonomické odhady na roky 2015 a 2016 jsou založeny na předpokladech udržení příměří a postupného zotavování v oblastech Doněcka a Luhanska,“ uvedla banka.

Mezinárodní měnový fond (MMF) na konci května prudce zhoršil hospodářské vyhlídky Ukrajiny. Pro letošní rok předpověděl propad HDP o devět procent, zatímco ještě v dubnu čekal ztrátu 5,5 procenta. Fond také předpověděl, že ukrajinská inflace na konci roku vystoupí až na 46 procent.

Vývoj ukrajinské ekonomiky za posledních 10 letGraphical visualization of Ukraine GDP Annual Growth RateZdroj: ieconomics.com

Výkonná rada MMF v březnu schválila čtyřletý úvěrový program pro Ukrajinu v objemu 17,5 miliardy dolarů. Celkově by Ukrajina měla během příštích čtyř let od mezinárodních věřitelů, k nimž patří také Evropská unie, získat 40 miliard dolarů, téměř bilion korun.