Ukrajinská jednání se dostala do mrtvého bodu

Kyjev

Kyjev Zdroj: reuters

Ukrajinské opozici se nelíbí podoba zákona o amnestii pro demonstranty, jež prošla parlamentem. Není ochotná splnit vládní podmínky. Prezident Viktor Janukovyč uprostřed politické krize odešel na nemocenskou s respirační chorobou. „Všechny závazky, které na sebe vláda vzala, jsme vykonali,“ vzkázal však. Obě strany se vzájemně obviňují z vyhrocování napětí v zemi.

V souvislosti s protesty je vězněno na 140 lidí. Zákon o amnestii vztahující se pouze na účastníky pokojných akcí podmiňuje vyklizením všech budov státních úřadů či místní správy po celé zemi a odstraněním barikád z ulic. Pokud se tak nestane do 15 dní, pozbude norma platnosti.

Šéf strany UDAR Vitalij Kličko uvedl, že tento předpis z dílny vládní Strany regionů jenom vyostří situaci. Další opoziční předák Oleh Ťahnybok chce dosáhnout zrušení zákona.

Zdá se, že jednání táborů se tak dostala do patové situace. Poslanec Strany regionů a bývalý vicepremiér Serhij Tihipko nevidí v současném složení parlamentu budoucnost. „Pokud se nemůžeme domluvit, zasloužíme si, aby nás všechny rozpustili,“ prohlásil. Šéf parlamentu Volodymyr Rybak připustil, že rozpuštěním orgánu pohrozil i prezident, pokud jeho členové krizi nevyřeší.

Někdejší polský prezident Aleksander Kwaśniewski uvedl, že Janukovyčovi se disciplína vládních poslanců drolí pod rukama a ztrácí i podporu oligarchů. Šéf amerických rozvědek James Clapper ale varoval Senát, že se Janukovyč pokusí udržet moc za jakoukoli cenu. Aby zajistil své znovuzvolení v příštím roce, bude podle něj ochotný přistoupit k násilí či nelegálním činům. Spojené státy mezitím připravují finanční sankce, které mohou být uvaleny na vládní představitele i lídry protestů, pokud se násilnosti rozšíří.

Mezitím se vyostřuje napětí mezi stoupenci politických stran a obyvateli regionů. V Kyjevě v noci na včerejšek kdosi zapálil dvacítku aut s lvovskými poznávacími značkami.

V Charkovské oblasti přišli místní poslanci Strany regionů na jednání v tričkách s nápisem Berkut. Chtěli tak dát najevo podporu zásahovým oddílům chránícím zemi před „lůzou, která po celé zemi ničí majetek a ve svém životě nikdy nic nevybudovala“.

V hornickém městě Horlivka nedaleko Doněcku někdo rozbil okna místní kanceláře opoziční strany Vlast a hodil dovnitř lahve s benzinem. Podobných incidentů stále přibývá.

Analýza: Ukrajina Rusko potřebuje, krizí zasažená EU ji vlastně ani nechce